Nedjelja, 19. studeni 2017.
Preuzmite sliku

Pravo osvježenje za vrele dane: Sladoled od lubenice i kivija

Popularno

Jeste da nema ničeg ljepšeg od čokoladnog sladoleda, bogatog mrvicama lješnika ili badema, ali kada je striktna dijeta u pitanju – moramo da izbjegavamo ove ukusne poslastice.

Međutim, ne morate se u potpunosti odricati sladoleda, jer možete napraviti njegovu zdravu alternativu koja će vas još bolje rashladiti i naravno, oduševiti svojim ukusom. Ovaj sladoled čine samo tri sastojka koja sigurno imate u kući, i koji će vam dobro doći kada vam dođu gosti ili kada vam se prijedete nešto slatko. Sa ovim sladoledom ne morate da brinete o višku kilograma i kalorijama!

Sastojci:

– ¾ šolje šećera (opciono!)
– 4 šolje lubenice, isjeckane na kockice
– 5 kivija, oljuštenih i isjeckanih na kocke

Priprema:

U maloj tavi na srednjoj jačini, stavite šećer i ¾ šolje vode i sačekajte da smjesa provri. Miješajte konstantno dok se šećer ne rastopi. Sklonite sa vatre.

U blenderu ili procesoru za hranu sameljite lubenicu sa 2/3 dobijenog sirupa. Zatim na papir za pečenje stavite 12 šolja ili kalupa za sladoled i sipajte smesu sa lubenicom tako da popunite samo ¾ kalupa ili čaša. Stavite štapiće u njih, a zatim sve u zamrzivač na minimum dva sata.

Kivi takođe stavite u procesor za hranu ili blender i pomešajte ga sa preostalim sirupom. Blendajte dok se ne sjedine oba sastojka. Podijelite smjesu u iste čaše, do vrha, i opet sve vratite u zamrzivač na minimum sat vremena.

* Ako ne želite uopšte da dodajete šećer, preskočite dio sa pravljenjem slatkog sirupa.

Ovaj sladoled vam može stajati u zamrzivaču i do dvije sedmice! (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,