Subota, 16. prosinac 2017.
Preuzmite sliku

Idealan bezglutenski kolač od meda, bundeve i badema za samo malo utrošenog vremena

Ovaj kolač vam neće oduzeti puno vremena, a vjerujte isplati se svake utrošene minute.

Posebno će dobro prijati uz šoljicu kafe, piše jutarnji.hr.

Sastojci za tri manja ili jedan veći kalup:

200 g mljevenih badema
50 g mljevenog rogača
1/2 kašičice sode bikarbone
250 g pirea od pečene bundeve
3 jaja
50 g otopljenog maslaca
2 kašike meda
1 kašika džema od naranče ili korica 1 naranče
1/2 kašičice cimeta
1/3 kašičice mljevenog kardamoma
1/3 kašičice mljevenog đumbira
100 g grožđica

Za premaz:

100 g tostiranih badema
100 g marmelade od naranče

Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180 stepeni. Sve suhe sastojke pomiješajte. Tekuće sastojke također umutite te ih sjedinite sa suhim sastojcima. Nemojte previše miješati kako bi kolač bio rahliji, najbolje u nekoliko poteza promiješati smjesu. Smjesu ulijte u tri manja kartonska kalupa ili u jedan veći te pecite 25 – 30 minuta. Provjerite čačkalicom kada je kolač gotov. Dok se kolac peče, bademe tostirajte na tavi te ih usitnite u manje komade. Pečen kolač premažite marmeladom od naranče te posipajte usitnjenim bademima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,