Utorak, 22. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Saudijski princ smijenjen nakon što je objavljen audiosnimak

Abdullah bin Saud smijenjen je nakon što se usprotivio zvaničnoj verziji saudijskih vlasti o hapšenju 11 prinčeva.

Saudijski princ smijenjen je sa svoje pozicije nakon što je objavljen audiosnimak koji je suprotan zvaničnoj verziji saudijskih vlasti o hapšenju 11 prinčeva u Rijadu prošle sedmice, prenosi Al Jazeera.

Princ Abdullah bin Saud, koji je imenovan za predsjednika Federacije morskih sportova u Saudijskoj Arabiji u oktobru, naglasio je da je snimak, koji je objavljen u ponedjeljak, napravljen na njegovu vlastitu inicijativu.

Hapšenja su se desila 4. januara, a izvele su ih elitne jedinice, koje su direktno povezane s princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Tuča sa stražarima
Zvanična verzija Vlade glasila je da su prinčevi uhapšeni nakon što su se usprotivili mjerama štednje ispred kraljevske palate.

Međutim, saudijski aktivisti na društvenim mrežama naveli su da je skup napravljen u znak protivljenju kampanji hapšenja članova kraljevske porodice te zbog odsustva bivšeg princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Nayefa.

“Budući da sam blizu dešavanja, želim razjasniti važnu poentu. Ovi mladići su najbolja omladina u našoj zemlji i nema šanse da su se oni mogli usprotiviti naredbama vladara”, rekao je Abdullah bin Saud.

Dodao je da su optužbe protiv prinčeva da im je previše stalo do “novca i užitaka svijeta – lažne i nelogične”.

“Oni su došli u palatu da se pridruže svom rođaku, koji je pozvan na ispitivanje o njegovim prethodnim poslovima. Kada su stigli, on je ušao, ali su oni bili spriječeni da uđu u palatu s njim te je izbila kratka tuča sa stražarima.”

Zbog tuče je izdana naredba o hapšenjima prinčeva, naveo je.

Veći računi za vodu i struju
Dan nakon što su objavljeni snimci, predsjedavajući Generalnih vlasti sporta, Turki Al-Sheikh izdao je naredbu da se Abdullah bin Saud smijeni odmah.

Navodno je optužen za suprotstavljanje zvaničnoj verziji događaja, prema kojoj su se prinčevi okupili ispred palate zbog većih računa za vodu i struju, tražeći materijalnu kompenzaciju zbog primjene države kazne protiv njihovog rođaka.

Nekoliko web stranica navode da se Abdullah bin Saud nalazi u zatvoru u Rijadu, gdje su i ostali članovi kraljevske porodice, koji su prethodno uhapšeni i držani u hotelu “Ritz Carlton”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje