Utorak, 24. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izrael: Požari stavljeni pod kontrolu, ukinuto vanredno stanje

Nakon stavljanja pod kontrolu požara u Izraelu ukinuto je vanredno stanje u toj zemlji, potvrdila je glasnogovornica izraelske policije Luba Samri.

Samri je istakla da su požari koji su u utorak izbili u Izraelu stavljeni pod kontrolu te da je ukinuto vanredno stanje pod nazivom “u dobru i zlu”.

Naglasila je da je u gašenju požara, pored velikog broja vatrogasaca i vojnih lica, učestvovalo 20.000 policajaca. Dodala je da su izgorile i uništene desetine hiljada duluma zemljišta uglavnom na sjevernom području Izraela, prenosi Anadolija.

Požari su počeli prije nekoliko dana u Jerusalemu, a zbog suhog i vjetrovitog vremena proširili su se i na dodatnih 13 tačaka. Nije poznat uzrok požara, a pojedini izraelski mediji navode kako postoji sumnja da su podmetnuti.

Izraelska policija je ranije saopćila kako je privedeno 25 Palestinaca zbog sumnje da su podmetnuli požar. Na izjave pojedinih izraelskih zvaničnika koji za požare odgovornim smatraju Palestince, reagiralo je i palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Za požare u Izraelu odgovornim smatrate Palestince, a da li i požare na Zapadnoj obali izazivaju Palestinci?“, ističe se u saopćenju Ministarstva upućenom u nedjelju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,