Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najsiromašnija evropska država: Hoće li biti ujedinjenja sa Rumunijom

Moldavski premijer Pavel Filip odbacio je mogućnost ujedinjenja s Rumunijom, navodeći da Moldavija mora ostati neovisna.

Pozivi na ponovno ujedinjenje zbog zajedničkog jezika i identiteta čuju se još od devedesetih iz i Rumunije i iz Moldavije. No, Pavel je istaknuo da su oni tek sentimentalne prirode te da ih “treba ostaviti za bolja vremena”.

Filip je bivši direktor u duhanskoj industriji koji u prvi plan stavlja potrebu za jačanjem moldavske ekonomije, a njegovo protivljenje ujedinjenju dijeli većina Moldavaca. No, značajan je broj građana – njih oko 30 posto – koji želi ujedinjenje.

Zašto je to važno?

Novi izbori u Moldaviji održavaju se ove jeseni. Najsiromašnija zemlja Europe podijeljena je između onih koji žele bliže odnose s Rusijom poput predsjednika Igora Dodona i pristaša premijera Filipa, koji se zalaže za približavanje zemlje EU. Filip optužuje Rusiju i Rumuniju da namjerno potiču podjele u zemlji.

Rumunija bi ujedinjenjem dobila novo tržište i jeftinu radnu snagu. Rusiji je važno da zadrži utjecaj u Moldaviji, a već je nekoliko puta zabranom uvoza iz nje gotovo dovela do kolapsa zemlje, piše Jutarnji.hr.

Šta je šira slika?

Da se Moldavija odluči vratiti pod okrilje Rumunije, vrlo je vjerovatno da bi se morala i službeno odreći nepriznate republike Pridnjestrovlje, koja je de facto pod protektoratom Rusije. Autonomna regija Gaugazija, koja je na referendumu 1991. glasala za ostanak u Sovjetskom Savezu, sigurno bi se odcijepila od Moldavije. Potencijalno otvaranje nove žarišne tačke između Rusije i Zapada na vanjskoj granici EU scenarij je koji u ovom trenutku ne treba ni Europskoj uniji ni Rusiji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje