Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mogući novi teroristički napadi u Evropi

Teroristička organizacija ISIS će u skorijoj budućnosti najvjerovatnije izvesti nove napade u Evropskoj uniji, vjerovatno ciljajući zemlje članice koalicije koju predvodi SAD, koja se bori protiv te ekstemističke organizacije u Siriji i Iraku, upozorio je u petak Europol, agencija za provođenje zakona Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Podaci pojedinih obavještajnih službi ukazuju na mogućnost da se u Evropi trenutno nalaze desetine osoba povezanih sa ISIS-om koje su sposobne da izvrše terorističke napade”, navodi se u izvještaju, koji se oslanja na informacije evropskih obaveštajnih službi za borbu protiv terorizma, na izveštaje medija, kao i ranije javne pozive lidera ISIS-a na napade.

U izvještaju Europola se također navodi da je ova teroristička grupa vješta u uticanju na marginalizovanu omladinu, od kojih neki imaju mentalne probleme i koje podstiču na izvođenje napada.

Europol upozorava da taktike kojim se ISIS služi u Iraku i Siriji, poput automobil-bomba, bi također mogle biti korištene u Evropi. Agencija konstatuje da napadi u Francuskoj i Belgiji u posljednje dvije godine pokazuju da ekstremisti koji deluju u ime ISIS-a mogu efikasno planirati složne napade.

Agencija navodi da ISIS sada umjesto simboličnih, kao što su vojska i policija, bira druge “mekše” mete, što pokazuje primjer prošlogodišnjeg napada u Parizu.

“Nasumični napadi imaju vrlo snažan utjecaj na javnost u cjelini, što je jedan od glavnih ciljeva terorizma – da ozbiljno zastraši stanovništvo”, navodi se u izvještaju.

Europol navodi da su evropske obavještajne agencije saglasne da su “cyber sposobnosti terorističkih grupa još uvijek na niskom nivou”, ali dodaje da mogućnost cyber napada ne treba isključiti.

Agencija za provođenje zakona Evropske unije podsjeća i na slučaj iz februara kada je u Maroku spriječen najvjerovatniji napad ćelije ISIS-a hemijskim ili biološkim oružjem, čime upozoravaju da bi takvo oružje mogli upotrijebiti i u Evropi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,