Utorak, 19. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Malta postala 24. zemlja koja je legalizirala istospolne brakove

Zastupnici na pretežno katoličkom otoku Malti izglasali su legalizaciju istospolnih brakova.

Premijer Joseph Muscat time je ispunio obećanje da će to biti prvi zakon predložen parlamentu u njegovom novom mandatu. Zakon, koji je dobio podršku i vladajućih i opozicije, uklanja riječi poput “suprug”, “supruga”, “majka” i “otac” iz zakona o braku i zamjenjuje ih rodno neutralnim terminima.

Samo jedan zastupnik glasao protiv

Muscat je rekao da je izbor takvih izraza bio potreban kako bi se izbjeglo kategoriziranje bilo kojeg člana društva. On je odbacio optužbe da bi to moglo značiti i kraj “Majčinog dana” ili “Očevog dana”, rekavši da su “smiješne”.

U glasanju u kojemu je 66 zastupnika bilo za, a samo jedan protiv, Malta je zamijenila tradicionalne riječi “sada ste muž i žena” riječima “sada ste supružnici”, piše Independent.

Jedini zastupnik koji je bio protiv izjavio je kako je glasao tako zbog svoje kršćanske vjeroispovijesti.

“Političar koji je kršćanin ne može ostaviti svoju savjest pred vratima parlamenta”, poručio je Edwin Vassalo, političar koji je glasao protiv.

Promjene u konzervativnoj Malti

Laburist Muscat u junu je osvojio novi mandat i obećao ostvariti jednakost u društvu.

Malta, donedavno snažno konzervativna nacija, posljednjih godina sve više usvaja naprednije zakone. U 2011. zemlja je na referendumu glasala za dopuštanje razvoda, a 2014. je prihvatila “životno partnerstvo”.

Malta je 24. zemlja svijeta koja je odlukom parlamenta legalizirala istospolne zajednice, samo dvije sedmice nakon što su njemački zastupnici usvojili sličan zakon.

Opoziciona Nacionalistička stranka podržala je uvođenje istospolnih brakova unatoč žestokim kritikama nekih konzervativaca koji su rekli da to predstavlja štetno napuštanje demokršćanskih načela stranke.

Čelnik opozicije Simon Busuttil rekao je da je njegova stranka podržala zakon jer se društvo mijenja te zato što se spornim zakonom ne mijenja ništa u odnosu na zakon o životnom partnerstvu koji partnerima daje ista prava kao i vjenčanima. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,