Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Česta muška navika koja žene dovodi na rub živaca

Muškarci i žene dva su različita svijeta. Jedni druge često nerviramo svakakvim sitnicama, ali jedna muška navika žene stvarno dovodi do ludila

Koliko ste puta doživjeli scenu opisanu u nastavku?

S partnerom ste se zaputili na neku destinaciju i njemu prepustili volan. U jednom trenutku oboje shvatate da ste se izgubili. Dok je vama u potpunosti jasno da trebate stati i pitati za pravi smjer, vaš partner ni ne pomišlja na to nego vozi dalje iako zapravo nema pojma kamo ide što vas samo još više udaljava od željene destinacije.

Upravo ova muška navika odbijanja traženja pomoći u takvim situacijama žene dovodi do ludila. Jeste li se ikada zapitali zbog čega su toliko tvrdoglavi i previše ponosni da bi zatražili nečiju pomoć?

Nauka ima objašnjenje za njihovu naviku. Istraživanje koje su zajedno proveli Kalifornijski tehnološki institut, Univerzitet Western i laboratorij ZRT pokazalo je da muškarci slijepo slijede svoje instinkte i vrlo rijetko ih preispituju.

Muškarcima je u opisanim situacijama zbog povećane razine testosterona smanjena sposobnost kognitivne refleksije pa se ne oslanjaju na razum nego na instinkte koji su često pogrešni.

Testosteron također povećava njihov osjećaj samouvjerenosti što ih također ometa u tome da realno prosude određenu situaciju. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,