Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Predložen pritvor za dvojicu osumnjičenih u okviru akcije u borbi protiv krijumčarenja oružja i droge

Nakon što je postupajući tužitelj ispitao osumnjičene, upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

-Kahvedžić Esada, zv.“Eso“, rođenog 1965. godine u Odžaku

-Žarkić Stevana, rođenog 1964. godine u Donjem Žabaru.

Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. točke b) i c) odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

U akciji koju je Tužiteljstvo BiH provelo sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama a u suradnji sa kolegama iz Austrije, otkrivena je organizirana kriminalna skupina koja se bavila nabavkom oružja i eksplozivnih sredstava, zaostalih iz rata u BiH, te krijumčarenjem ovog oružja prema Austriji i zemljama EU, u namjeri da bude korišteno za izvršenje kaznenih djela u tim državama.

Prilikom pretresa izvršenih na više lokacija, pronađena je velika količina automatskog naoružanja, ručnih bacača, bombi i granata, streljiva, eksploziva, nagaznih mina i druge vojne opreme.

Osumnjičeni su pod istragom i zbog krijumčarenja opojnih droga iz zemalja EU prema BiH.

Prijedlog za određivanje mjera pritvora proslijeđen je Sudu BiH a u predmetu se nastavlja intenzivna istraga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje