Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Wizz Air i Airbus predstavili najmoderniji avion Airbus A321neo (FOTO)

Preuzmite sliku

Wizz Air, najveća low-cost avio-kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Airbus na aerodromu u Budimpešti predstavili najmoderniji avion Airbus A321neo i započeli test letove za pilote WIZZ-a.

Od svog prvog leta u 2004. Wizz Air redovno širi svoju mrežu niskotarifnih letova omogućavajući svima povoljne tarife za putovanja. WIZZ je uvijek koristio Airbus-ove avione iz A320 familije, a od novembra 2015. prvi A321ceo je angažovan u okviru WIZZ-ove flote omogućivši veći kapacitet do više destinacija i poboljšano putničko iskustvo zahvaljujući novom enterijeru, svjetlijoj putničkoj kabini, mekšim i udobnijim kožnim sjedištima i većim izborom sjedenja. 30 aviona A321ceo će se priključiti WIZZ-ovoj floti tokom 2018, a 2019. će doneti i prvi od 110 aviona Airbus A321neo koji su naručeni na vazduhoplovnom sajmu Paris Air Show održanom 2015. u Parizu. Isporuka aviona A321neo će se nastaviti sve do 2024. godine.

Wizz Air trenutno koristi jednu od najmlađih flota u Evropi sa 63 aviona Airbus A320 i 10 aviona Airbus A321ceo prosječne starosti od 4 godine, što potvrđuje njegovu posvećenost efikasnoj i ekološkoj tehnologiji. Uz primjenu najnovijih inovacija koje poboljšavaju performanse i aerodinamiku i nove motore sa šarkletima, avioni A321neo troše najmanje goriva u svojoj kategoriji, sa više od 15 posto uštede u odnosu na savremene uskotrupne (avione sa jednim prolazom između sjedišta), i ujedno proizvode manje ugljen-dioksida (CO2) ali i manje buke.

Kako je Wizz Air jedan od ključnih partnera Airbus-a, piloti WIZZ-a će biti prvi koji će testirati A321neo, najprodavaniji uskotrupni avion na svijetu. Tim WIZZ-ovih kapetana, među kojima je i Zoltan Szabo, šef pilota Wizz Air-a, će letjeti iz Budimpešte do sedam evropskih destinacija testirajući ovaj avion sa trenutno najboljim upravljačkim karakteristikama u svojoj klasi.

Srećni smo što počinjemo testiranje aviona Airbus A321neo koji će se priključiti našoj floti od 2019. Imamo povjerenje u ovaj avion koji će nam omogućiti dalje smanjenje operativnih troškova i na taj način uticati i na smanjenje cijena avio karata u cijeloj mreži linija. Osim na poboljšanje ponude našim putnicima i boljeg iskustva tokom leta, mi smo ponosni i na smanjenje uticaja na životnu sredinu zahvaljujući značajnim ekološkim poboljšanjima kroz primjenu pionirskih tehnologija u proizvodnji aviona Airbus A321neo” – kazao je Diedrik Pen šef letačke operative Wizz Air-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,