Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Utvrđen Nacrt zakona o boravišnoj taksi u FBiH

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH je utvrdila i Parlamantu FBiH uputila Nacrt zakona o boravišnoj taksi u FBiH.

Obveznici plaćanja ove takse su domaći ili strani državljani koji koriste uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj, a plaćaju je i vlasnici i sve osobe koje borave na plovilima koje se nalaze na vezu u luci. Strani državljani plaćaju boravišnu taksu pod istim uslovima i u istom iznosu kao i domaći.

Boravišna taksa je prihod Federacije BiH, kantona i jedinice lokalne samouprave.

Sredstva prikupljena po ovom osnovu uplaćuju se na račun javnih prihoda FBiH, kantona i jedinice lokalane samouprave i vode na posebnom namjenskom transakcijskom računu budžeta Federacije BiH. Od prikupljenih sredstava, 80 posto pripada budžetu jedinice lokalne samouprave, a po deset posto budžetima kantona i Federacije BiH.

Ova sredstva mogu biti korištena isključivo za realizaciju programskih aktivnosti na promociji i unapređenju turizma, razvoj i unapređenje turističke ponude FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave u skladu sa zakonom koji reguliše oblast turizma, zatim za nabavku promotivnog materijala, odnosno davanja informacija i obavljanja propagandnih djelatnosti kojim se promoviraju turističke vrijednosti jedinice lokalne samouprave, kantona FBiH, kao i za postavljanje i održavanje turističke signalizacije.

Ukoliko bude utvrđeno nenamjensko trošenje, korisnici su obavezni da sredstva od boravišne takse vrate u budžet Federacije BiH, kantona i jedinice lokalne samouprave. Nacrtom zakona su predviđene oštre kazne za njegovo neprovođenje i do 20.000 KM.

Danom stupanja na snagu Zakona, prestala bi važiti Uredba o boravišnoj taksi FBiH iz 2009. godine, ali će do donošenja podzakonskih akata biti u upotrebi podzakonski akti doneseni na osnovu Uredbe, ako nisu u suprotnosti sa ovim zakonom.

Dugovanja po osnovu neplaćene boravišne takse i postupak prinudne naplate bit će vođen i dovršen po odredbama ovog zakona i važećih poreskih propisa.

Cilj Zakona o boravišnoj taksi FBiH je suzbijanje sive ekonomije i obezbjeđenje boljeg priliva sredstava. Turizam jeste pokretač ekonomije, ali zahtijeva i velika inicijalna ulaganja i disciplinu. S tim u vezi, predložena rješenja nastoje uvesti više discipline u ovu oblast. Ovaj federalni propis jača odgovornost obveznika u pogledu naplate boravišne takse i jasnije utvrđuje podijeljene nadležnosti federalnih i kantonalnih organa, kao i inspekcijski nadzor u pojedinim oblastima. Odredbe ovog zakona su u potpunosti usaglašene sa Zakonom o prekršajima.

Tokom pripreme Prednacrta zakona održani su konsultativni sastanci s predstavnicima resornih kantonalnih ministarstava, turističkih zajednica, Saveza općina i gradova FBiH, te drugim zainteresiranim, a komentari su ugrađivani u same odredbe.

Također, radna verzija Prednacrta je bila objavljena i na web stranici Federalnog ministarstva turizma i okoliša, te su prikupljeni komentari u pisanoj formi koji će, sa izjašnjenjem resornog ministarstva, zajedno s danas utvrđenim Nacrtom zakona, biti upućeni u Parlament FBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,