Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Orbico preuzima još jednu kozmetičku kompaniju

Preuzmite sliku

Orbico Grupa jednog od najdugovječnijih hrvatskih preduzetnika Branka Roglića, prošlu je godinu zaključila s visokim prometom od 1,8 milijardi eura i profitom od 30-ak miliona eura te u 2017. ušla prebacivanjem fokusa s istočne Evrope na zapadnu Evropu i Ukrajinu.

– Upravo su u toku pregovori o preuzimanju nekoliko distribucijskih tvrtki u Ukrajini, a u finalnoj je fazi proces preuzimanja jedne kozmetičke kuće u širem susjedstvu. O detaljima će, kaže Roglić za Jutarnji list, uskoro.

I to je samo mali dio velikih planova i aktivnosti koje je otkrio taj vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora najvećeg evropskog distributera, koji u 19 država ima više od 25 tvrtki i više od pet hiljada zaposlenih. Pritom je, kaže, Poljska u kojoj posluje u četiri tvrtke i ostvaruje najveći dio ukupnih prihoda, imala veliki skok u prometu – oko 350 miliona eura.

– U ostalim državama imamo samo organski i stabilan rast od tri posto. Sve su tvrtke stabilne i nikome ne dugujemo ništa. Jako smo zadovoljni prošlom godinom i nadamo se da će i 2017. biti takva. Zaduženi smo samo četiri EBITDA, što nam omogućava pristup kreditima i bankama te zbog toga relativno malo plaćamo kamatu – govori Roglić koji je strelovit rast počeo širenjem u zemljama srednje i istočne Ebrope, posebno u Poljskoj, gdje je prvo preuzeo tvrtku za distribuciju profesionalnih proizvoda za njegu kose Wella, zatim Navo pa Heinekenovog poljskog distributera Distribev, a nedavno je završena kupnja Optima grupe, tvrtke koja distribuira kozmetiku i Converse obuću.

Poljska je Orbicu danas najpotentnije i najveće tržište i upravo ona im je omogućila poziciju najvećeg distributera u Evropi.

Roglić radi i na diverzifikaciji portfelja i ulaže ondje gdje vidi perspektivu.  Planira tako podebljati i turistički portfelj i kupiti dva nova broda za charter-flotu.

Njegova tvrtka Orvas iz Splita u svom sastavu već ima dva hotela i 18 vila s bazenima, charter-flotu od trenutno 33 jahte, koja će se uskoro povećati, te vinograde i maslinike. (Foto: Goran Stanzl/Pixsell)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: