Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Broj certificiranih preduzeća u BiH znatno opao

Preuzmite sliku

Pad standarda u svijetu za desetak posto, prema podacima Svjetske organizacije za standardizaciju, odrazio se i na Bosnu i Hercegovinu te je zbog tog trenda u protekle četiri godine broj certificiranih preduzeća s 1.700 ‘pao’ na 800.

Brojne države imaju isti problem, a iako se radi na pronalaženju, rješenja još nema. Asocijacija za kvalitet u BiH organizirala je 11. konferenciju kvaliteta pod nazivom ”Inflacija kvaliteta u BiH-šansa za novi početak” želeći ukazati na problem i pokušati doći do odgovora.

Konferencija koja je organizirana u okviru Svjetskog dana kvalitete okupila je privrednike, predstavnike certifikacijskih kuća te certificirane firme, a predsjednik Asocijacije Milenko Raguž Feni je kazao da je ovo jedan od koraka na putu do odgovora i rješavanja problema.

Tradicionalno, čitav svijet krajem novembra i početkom decembra obilježavaju Svjetski dan kvaliteta, a ove godine umreženi su istim problemom, prenosi Fena.

“Jedino što možemo reći jeste da je krivac opća situacija, manji profit i produktivnost u preduzećima”, istakao je Raguž.

Miljan Savić iz Instituta za standardizaciju BiH krivcem za pad kvaliteta smatra zakonsku neuređenost, kada se govori za područje BiH, prvenstveno iz razloga jer je veliki broj certifikacionih tijela.

“Država nema nadzora nad radom tih tijela. Jedna od mjera je uvođenje nacionalne akreditacije za certifikaciona tijela, gdje bi Institut za akreditaciju BiH uveo nadzor nad radom certifikacionih tijela”, naveo je Savić.

Naglasio je da je rad certifikacionih tijela uglavnom posvećen finansijskom elementu, odnosno prisutna je borba ko će dati nižu cijenu u procesu certifikacije. Savić smatra da se u toj borbi gubi kvalitet.

Prema nezvaničnim informacijama, dodao je, u BiH rade 23 certifikacione organizacije.

Asocijacija za kvalitet u BiH organiziranjem konferencije pridružila se i obilježavanju ”Evropske sedmice kvalitete” Evropske organizacije za kvalitet. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,