Četvrtak, 18. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U srijedu otvaranje 6. Tuzla film festivala, 95 filmova za četiri

Film “Žaba” u režiji Elmira Jukića otvorit će u srijedu šesti Tuzla Film Festival, koji će trajati do 22. oktobra.

Na pres-konferenciji u Narodnom pozorištu Tuzla danas je istaknuto da je pet selektora radilo na odabiru, a izabrali su 95 filmova koji će biti prikazani u pet različitih kategorija. Radi se o kratkom igranom, animiranom, dokumentarnom, dugometražnom i future generation short films. U selekciji je bilo 750 filmova, što je mnogo više u odnosu na prethodne godine.

Direktor i osnivač Tuzla Film Festivala Boris Balta kaže da je taj festival već prije četiri godine prešao evropsku komponentu, a prošle godine su primljeni i u evropsku asocijaciju filmskih festivala i, na neki način, dokazali evropsko postojanje na sceni i u tom kontekstu se sve više šire.

Ove godine Tuzla Film Festival imat će i mnogo više gostiju (oko 150) što je, kako navode, mnogo više u odnosu na sve prethodne godine.

,,Osim poznatih ličnosti koje će u to vrijeme posjetiti Tuzlu, tu su i radionice koje su okrenute ka filmskim profesionalcima, ali i studentima i poduzetnicima koji su završili ekonomiju, žurnalistiku i slično”, dodao je.

Istaknuto je da, zbog mnogo pristiglih kvalitetnih filmova koji ove godine neće biti prikazani zbog ograničenog vremena, postoji mogućnost da idućih godina festival traje osam dana. Predsjednica žirija za dokumentarni film Jasna Hadžiselimović kazala je da je Tuzla Film Festival značajna i pozitivna stvar za taj grad i da „ovako veliki broj filmova govori da je to bila prava stvar.“

Narodno pozorište Tuzla je i ove godine jedan od sponzora Festivala, a direktor Armin Ćatić nada se da će ta institucija uvijek biti dio te priče.

A od početka Tuzla film festivala u priči je i profesor Srđan Vukadinović, ovogodišnji predsjednik žirija za dugometražni film koji kaže da je Tuzla Film Festival specifičan po programskim segmentima. Ceremonija otvaranja najavljena je za 19.30 sati u Bosanskom kulturnom centru, dok su ostale projekcije filmova planirane u Narodnom pozorištu Tuzla.

Sve filmove (osim dugometražnih) publika će moći gledati besplatno. Karte za projekciju dugometražnih filmova moći će kupiti dva sata prije projekcije u Narodnom pozorištu Tuzla ili u BIT centru.

Projekcijom prvog bh. dugometražnog animiranog filma “Ptice poput nas” u režiji Faruka Šabanovića u nedjelju (22. oktobra) bit će završen ovogodišnji Tuzla Film Festivala. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje