Srijeda, 19. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Preminuo Jakov Mott – istaknuti tuzlanski aktivista i humanista

U subotu je u 81. godini života preminuo Jakov Mott, Tuzlak koji je ostavio trag u Tuzli u sportu, kulturi i humanom radu.

Jakov Mott je jedan od osnivača udruženja Italijana u Tuzli 1993. godine, a bio je dugogodišnji predsjednik Upravnog odbora udruženja i aktivista. Pored brojnih priznanja u oblasti sporta i društvenog rada, za doprinos razvoju Tuzle, 2010. godine primio je zahvalnicu Grada Tuzle.

Isticao je svoje italijansko porijeklo i do kraja života sve nas učio koliko su važni korijeni porodice i koliko je važno da se održe porodične veze. Potiče iz poznate i uticajne porodice Mott koja je dala prvog dimnjačara u Tuzli, osnivače vatrogasnog društva u Tuzli, revolucionare, sportiste, muzičare. Jakov je rođen 31. jula 1934. godine u Tuzli, školovao se u Tuzli i završio Tehnološki fakultet u Zagrebu. Radio u Špiri, Rudniku mrkog uglja “Banovići”, a penzionisan 1994. iz Službe za inspekcije općine Tuzla.

Velikom broju tuzlaka će ostati u sjećanju visoki sjedobradi Jakov, njegovi afirmativni nastupi i šetnje Slatinom. Sahrana će se obaviti u ponedeljak 27. jula 2015. godine u 17.00 sati ispred Komemorativnog centra Tuzla, kažu iz Udruženja građana italijanskog porijekla “Rino Zandonai” Tuzla. (RTV Slon)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje