Nedjelja, 24. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izrada glavnog projekta istočne tribine na Tušnju u završnoj fazi: U toku ugovaranje izgradnje, obezbijeđeno 1.150.000 KM

U prostorijama Gradske uprave Tuzla, u utorak, 29.11., održana je 1. sjednica Kolegija Gradonačelnika, na kojoj je prezentirana Informacija o realizaciji projekata komunalne infrastrukture u toku oktobra i novembra 2016. godine.

 • Prema ovoj informaciji se vidi da je više ulagano u prigradske nego u gradske mjesne zajednice. Naš cilj je da dostignemo 95% realizacije projekata komunalne infrastrukture, prije svega kada su u pitanju, ceste, voda, rasvjeta u prigradskim mjesnim zajednicama. Velika prirodna nesreća u 2014. godini nas je omela u realizaciji tog cilja, ali prema ovim informacijama se vidi da ćemo mi taj cilj realizirati vrlo brzo. Ovo je bila godina komunalne gradnje jer govorimo o već dovršenim projektima, u vrijednosti od 8,7 miliona KM i projektima koji su u toku, u iznosu od 6,2 miliona. Ako uporedite onako pompezno otvorenje onog torotara u Sarajevu, čija je vrijednost 360 hiljada KM, i vidite 15 miliona KM uloženih u komunalnu infrastrukturu krajem ove i početkom iduće godine o kojima mi govorimo, onda je razlika u pristupu očigledna i jasna. Morat ćemo i mi obilježiti i ovih 8,7 miliona KM uloženih u završene projekte, kao i narednih 6,2 miliona KM koji će vrlo brzo biti implementirani u objekte komunalne infrastrukture, čija je realizacija u toku“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

  Tokom današnjeg sastanka usvojena je i Odluka o izmjena i dopunama Odluke o visini naknada po Odluci o komunalnom redu, gdje je, uglavnom, riječ o snižavanju iznosa naknada za korištenje javnih površina.

  I to je doprinos razvoju ekonomije i privrede, olakšavanju i udruženjima građana i privrednim i političkim subjektima i sl., da probamo smanjiti svaki mogući namet koji je u našoj nadležnosti, a kako bismo rasteretili prije svega ekonomiju i sve ostale koji se bave različitim aktivnostima, time što čemo smanjiti naknade za postavljanje tih štandova i svih drugih naknada po Odluci o komunalnom redu, čiju visinu utvrđujemo mi“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

  Prihvaćena je i Odluka o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području grada Tuzla. Pri čemu je ponuđeno u zakup,obradivog poljoprivrednog zemljišta ukupne površine cca 61 ha i zapuštenog, neobrađenog i zemljišta obraslog raslinjem ukupne površine cca 47 ha. Svih 18 zaprimljenih prijava su bile blagovremene i formalno ispravne. Odlukom o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području grada Tuzla, kojom se dodjeljuje poljoprivredno zemljište u ukupnoj površini od 33,46 ha.

  Kolegij je usvojio i Odluku o izboru najpovoljnijih ponuđača za davanje u zakup poslovnih prostorija u ulici Slatina broj 6, površine 33,74m2, na period od četiri godine, s tim da se po isteku ovog perioda zakupni odnos može produžiti, uz saglasnost obje strane u svakom pojedinačnom slučaju.

  Kolegij je usvojio Odluku o raspisivanju javnog oglasa o davanju u zakup poslovnih prostorija na kojima pravo vlasništva, raspolaganja, korištenja ili upravljanja ima Grad Tuzla, a koji se vode u internom registru nekretnina Grada Tuzla. Predmet javnog oglasa je davanje u zakup poslovnih prostorija u ulici Kazandžijska 3 (15,50m2), Albina Herljevića 21 (9,60 m2), XVIII hrvatske brigade 5-7 (183,02 m2), Prekinute mladosti 20 (53,81 m2), dok će za prostor u ulici Gradska 1 biti raspisan poseban javni oglas, sa specifičnim uvjetima.

  Specifikum će biti prostor u Gradskoj ulici, poznat kao „Aljina kafana“, od kojeg mi očekujemo da obogati ugostiteljsko turističku ponudu Tuzle, te da bude čuvar kulturno-historijskog naslijeđa, tj. tradicije svih naroda. Tražiće se da zakupac zadrži naziv, da to bude kafe slastičarna, sa ponudom i tradicionalnih kolača i pića, enterijerom koji će biti primjeren vremenu kad je ona nastala, te katoličkim, pravoslavnim i muslimanskim nošnjama konobarica i konobara“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

  U tabelarnoj informaciji o realizaciji projekata komunalne infrastrukture u toku oktobra i novembra 2016. godine prikazane su i dvije informacije vezano za projektovanje i izgradnju istočne tribine Stadiona “Tušanj”.

 • Naime, navodi se kako je izrada Glavnog projekta Istočne tribine Gradskog stadiona “Tušanj” u Tuzli u završnoj fazi dok je za ovu namjenu iz Budžeta Grada Tuzla izdvojeno 17.784,00 KM.

 • U istoj tabeli pod stavkom “Ostali projekti” piše je u toku ugovaranje izgradnje Istočne tribine Stadiona Tušanj. U pitanju je prva faza za koju će biti obezbijeđeno 1.150.000 KM.

  Kako nezvanično saznajemo prva faza izgradnje koja trebala početi u narednih mjesec-dva podrazumijeva gradnju betonske konstrukcije (temelji, stope) dok će ostatak gradnje odnosno druga faza realizirati kada za to budu obezbijeđena sredstva.

  Kapacitet tribine navodno bi iznosio oko 7.500 sjedećih mjesta (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje