Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dokanj: Lokalni potočić pretvorio se u ogromnu rijeku dubine nekoliko metara (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nakon što je većina građana Općine Tuzla u posljednja 2-3 dana imala neprospavane noći zbog kiše, poplava i klizišta, danas je stanje stabilnije međutim ne skroz bezbijedno.

Danas nema kiše ali građani pojedinih tuzlanskih naselja strahuju i od manjeg pljuska, jer su ponovo pokrenuta klizišta, zemlja je natopljena vodom koja jednostavno traži sebi put da negdje izađe.

Jučer je najteže bilo u Solini i Doknju gdje je nakon obilnog pljuska za vrlo kratko vrijeme ogromna količina vode poplavila putnu infrastrukturu, okolne pomoćne objekte, štale i prijetila da ugrozi i kuće.

U naselju Dokanj i mjestu Brkani koje se nalazi u podnužju Majevice mještani su jučer preživljavali pravu dramu.

U maju mjesecu kada su svi vodili bitku sa poplavama i klizištima, ovo mjesto je prošlo bez ikakvih posljedica, međutim jučer je bila druga priča.

Lokalni potočić ‘’Dulkerka’’ koji kako mještani kažu da je inače ‘’tanak kao konac’’, pretvorio se ogromnu rijeku dubine nekoliko metara i oko 10 – 20 metara širine.

 • dokanj
 • Usljed velikih količina kiše koje su pale na ovom području, sve oborinske vode sa Majevice odjednom su se sručile prema ovim naseljima. Mještani kažu da se pojavio kao neki val koji se samo sručio sa Majevice.

  Tako se lokalni potočić pretvorio u rijeku koja je za sat vremena izrovila na nekim mjestima novo korito, proširila postojeće, uništila nekoliko lokalnih puteva, most prema lokalnoj crkvi, nekim mještanima je voda oštetila i uništila pomoćne objekte i štale za stoku. Na svu sreću stoku su na vrijeme izvukli pa nije bilo većih posljedica. Voda se približila skroz kućama, međutim nije ih poplavila.

  Putna infrastruktura je na određenim mjestima u potpunosti pokidana. Oštećena je kanalizaciona mreža, što mještanima ovoga područja prestavalja veliki problem. Pojavila su se i klizišta.

  Ljudi jednostavno ne znaju kako da se bore protiv ove prirodne nesreće koja ih je zadesila. Najstariji mještani koji su strarosne dobi i do 80 godina ne pamte sličnu situaciju. Danas su svi u strahu od toga šta jesen i nove kiše mogu donijeti jer su bili svjedoci sile prirode. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,