Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za iskusne vozače: Kako bi riješili situaciju na raskrsnici (VIDEO)

Svjedoci smo kako iz godine u godinu sve veći je broj saobraćajnih nesreća. Niz faktora utiče na povećanje smrtnosti na našim cestama, a jedan od njih je ne poznavanje saobraćajnih pravila.

Svaki učesnik u saobraćaju dužan je da poštuje saobraćajna pravila i da postupa u skladu sa njima. Pravila saobraćaja uređena su Zakonom o sigurnosti saobraćaja na putevima.

Saobraćajna pravila predstavljaju niz propisa – jedinstvenih pravila, kojima se reguliše ponašanje učesnika u saobraćaju kako bi se saobraćaj sigurno i nesmetano odvijao. Pravila saobraćaja, između ostalog, rješavaju razne moguće konfliktne situacije u saobraćaju na putevima, koje mogu nastati među učesnicima u saobraćaju, npr. u situaciji gdje se rješava prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju na raskrsnici.

Bez pravila saobraćaja i bez centralizovanog upravljanja i regulisanja drumskog saobraćaja, koga karakteriše masovnost učesnika, saobraćaj ne bi mogao sigurno da funkcioniše. Organizacija kretanja učesnika u saobraćaju pomoću saobraćajnih pravila, obuhvata sve uslove i situacije kretanja.

Prioritet znakova u saobraćaju je sljedeći, od najnižeg ka najvišem :

1. saobraćajni znak – horizontalni
2. saobraćajni znak – vertikalni
3. semafor
4. saobraćajac

Znak višeg prioriteta uvijek “poništava” značenje odnosno važnost onog sa nižim prioritetom.

Tek ako nema nijednog od gore navedenih znakova primijenjuju se sljedeća pravila saobraćaja :

“Pravilo desne strane” – na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane

“Pravilo prvenstva prolaza” vozila koje zadržava pravac kretanja na raskrsnici ili skreće udesno u odnosu na vozilo koje dolazi iz suprotnog smjera i siječe njegov pravac kretanja (Izuzetno od gore navedenih pravila saobraćaja, tramvaj u svim slučajevima ima prvenstvo prolaza, ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno).

Sad, kada ste upoznati sa osnovnim pravilima, kako bi riješili naizgled jednostavnu situaciju koju možete pogledati u videu ispod… (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,