Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Veliki povratak najekscentričnijeg njemačkog proizvođača automobila

Njemački Wiesmann je sve do prije nekoliko godina nudio originalne automobile impresivnih voznih karakteristika, a a nakon krize, koja je potresala kompaniju, vraća se na scenu.

Britanci još imaju Morgana, Bristol i nekoliko manjih igrača, a Nijemci su se mogli podičiti Wiesmannom, vozilom ekscentrične karoserije, koji je na najbolji mogući način spajao retro dizajn i BMW-ovu tehnologiju. I to je znao dobro naplatiti.

Posljednje dvije godine kompanija se pokušava podići na noge i ponovo pokrenuti proizvodnju. Prvi korak je najznačajniji, a on je odrađen – Wiesmann i BMW su sklopili sporazum o korištenju BMW-ovog motora u budućem modelu Wiesmanna. I to ne bilo koji već 4,4 biturbo V8 iz M5 koji u maksimumu daje 600 KS.

  • Zasad je nepoznato u koji će model biti ugrađivan novi motor. Kompanija koju su 1980-ih utemeljili Martin i Friedhelm Wiesmann je zadnji model predstavila 2013. godine na ženevskom salonu povodom proslave 25. godišnjice kompanije. Godinu kasnije prestaje s radom, a 2016. kupuju je braća Berry.

    Kompaniju od tada vodi Mario Spitzner, koji pokušava da je vrati u život. Sudeći po najnovijim informacijama to mu je i uspjelo. (index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,