Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

27 godina bili u napuštenoj garaži: Pronađena zbirka rijetkih automobila iz 60-tih godina, vrijede milione dolara (FOTO/VIDEO)

Lokalne vlasti u Sjevernoj Karolini (SAD) donijele su odluku da se kuća i garaža koju niko nije koristio 27 godina budu srušeni.

Kada su otvorili vrata garaže osim velike količine prašine, pacova i žohara tu se nalazilo i pet zaboravljenih klasičnih automobila iz 60-tih godina.

Dva automobila će posebno biti zanimljiva za kolekcionare.

U pitanju su Ferrari 275 GTB Long Nose iz 1966 i Shelby Cobra 427 iz 1967 godine.

Opširnije o tome kako su pronađeni ovi dragulji na četiri točka u napuštenoj garaži i šta će biti s njima objasnila je ekipa YouTube kanala Barn Find Hunter u svojoj 25 epizodi.

Prema prvim procjenama stručnjaka samo bi Ferari 275 GTB iz 1966 godine ukoliko se ustanovi da je u dobrom stanju mogao dostići cijenu od oko 3 miliona dolara.

“Stanje Ferarija je podnošljivo obizrom da je tokom svih godina bio izložen žoharima i miševima. Ostali automobili imali su manje sreće” – kazali su stručnjaci nakon pregleda vozila.

Sva vozila su pažljivo transportovana u garažu gdje će biti pripremljena za prodaju na aukciji koja je zakazana za 9.mart.

Osim već spomenutih Ferrarija i Cobre, u garaži su pronađeni klasični Morgan i Triumph (s podignutom kapuljačom).

U Ferariju koji je privukao i najviše pažnje nalazi se 3,3-litreni 12-cilindarski motor koji je prešao svega 21.000 kilometara.

Također i Shelby Cobra 427 jednako je rijedak primjerak automobila kao i Ferrari, a na aukcijama u SAD-u uživa veliku popularnost. Iako je ovim automobilom pređeno svega par hiljada kilometara glodavci su na njemu pričinili veliku štetu.

Naravno, nakon popravka i restauracije, ovi kolektorski modeli na tržištu postići će mnogo veće cijene, piše dailymail. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,