Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto vaš pas naginje glavu dok mu nešto govorite?

Preuzmite sliku

Pas može naginjati glavu kao odgovor na određene riječi koje bi mu mogle biti značajne, poput ‘poslastica’, ‘loptica’, ‘idemo’, ali i ako mu nos smeta da vam bolje vidi usta dok pričate

To mu pomaže da bolje čuje

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrovati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka.

– Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput ‘poslastica’, ‘loptica’, ‘idemo’ – objašnjava Wailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome.

– Pas pokušava shvatiti što govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića – kaže Wailani Sung.

– Znaju naginjati glavu jer su čuli riječ koja zvuči slično drugoj riječi koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni – dodala je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,