Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zmija na operacijskom stolu: U zadnji čas joj spasili život (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Ženka mrežastog pitona nije mogla sama izleći jaja zbog deformacije, stoga su veterinari odlučili izvaditi ih hitnom operacijom, a time joj i spasiti život. Zija se dobro oporavlja.

Radnici zoološkog vrta iz brazilskoga Sorocaba primjetilu su da im mrežasta pitonka gubi na težini, nakon čega su je podvrgnuli testovima i na kraju otkrili da nosi okamenjeno jaje koje nije mogla iznijeti prirodnim putem.

S obzirom na to da joj je nemogućnost izleganja jaja ugrožavala život, radnici zoološkog odlučili su u pomoć pozvati tim veterinara.

Veterinari su zaključili kako zmija mora na hitnu operaciju. Tim od pet veterinara i nekoliko studenata veterine morao je tijelo zmije čvrsto pridržavati uz stol, dok su joj radili operativni rez u dužini od metra i pol. Ubrzo su pronašli okamenjeno jaje i izvadili ga, a zajedno s njim još dvanaest neoplođenih jaja. Također su joj izvadili i maternicu, pa je ova 20-godišnja zmija ostala neplodna.

Veterinari su rekli kako ova pojava nije nimalo neobična kod životinja koje nose jaja, poput ptica. U slučaju nemogućnosti izleganja jaja, moraju proći kroz vrlo slične operativne zahvate. Zmija se iz bolnice vratila u svoju nastambu, gdje se vrlo dobro oporavlja.

Mrežasti pitoni potječu iz jugoistočne Azije, a ubrajaju se među najduže i najjače reptile na svijetu. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje