Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ženke žaba se prave da su mrtve da se riješe mužjaka s kojima ne žele imati posla

Preuzmite sliku

Popularno

Naučnici su otkrili da ženke žaba ponekad lažiraju vlastitu smrt kako bi izbjegle pažnju mužjaka.

Istraživači su istraživali evropske obične žabe i otkrili da ženke koriste niz metoda, uključujući posebno glasanje, kotrljanje, pa čak i glumljenje smrti kako bi se riješile neželjenih mužjaka. Gotovo jedna trećina ženki koje su sudjelovale u istraživanju ležala je nepomično na leđima kako bi izbjegla neželjeno parenje s mužjakom, piše Guardian.

“Prije se smatralo da žene nisu u mogućnosti birati, odnosno obraniti se od muške prisile”, rekla je dr. Carolin Dittrich, autorica studije provedene u Berlinu. Međutim, studija je otkrila da to baš i nije tako. “Ženke nisu pasivne kao što se ranije mislilo”, dodala je.

Ženke koriste tri taktike

Mužjaka žabe stavili su u kutiju s dvije ženke: jednom velikom i jednom malom. Gledali su koje su taktike koristile za obranu. Od 54 ženke 83% njih se pokušalo obraniti rotirajući tijelo. Uz to, 45% njih koristilo je i posebno glasanje, a 33% branilo se glumeći smrt. To se obično događalo uz rotaciju tijela i glasanje.

Manje ženke češće su koristile sve tri taktike zajedno.

Međutim, istraživači priznaju da takvo ponašanje može imati i druge svrhe, sugerirajući da bi to mogao biti i način testiranja snage i izdržljivosti mužjaka. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,