Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Veterinarski fakultet u Zagrebu ima važno upozorenje: “Režite gumice na maskama prije nego ih bacite”

Preuzmite sliku

Popularno

U prethodnoj godini zabilježeni su brojni slučajevi gdje su se životinje poput ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica zapetljali u gumice maski za lice ili latex rukavice.

Veterinarski fakultet u Zagrebu izdao je upozorenje u kojem ukazuju na opasnost koja prijeti divljim životinjama zbog odbačenih zaštitnih maski i rukavica, prenosi Tuzlanski.ba.

Najmanje što možete napraviti prije bacanja zaštitnih maski je prerezati gumice na njima i na taj način zaštititi divlje životinje.

– Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica. Zapetljavanje može uzrokovati akutne i hronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u hronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem. Ljubazno vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto – napisali su na Facebooku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje