Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uginuo Uško, prvi medvjed koji je koristio invalidska kolica

Preuzmite sliku

Popularno

Hendikepirani medvjed, po imenu Uško, rodom iz Sjeverne Makedonije, koji je živio uprkos slomljenoj kičmi, uginuo je na sjeveru Grčke, saopštila je nevladina organizacija koja se brinula o njemu.

“Sa velikom tugom saopštavamo da je uginuo Uško, prvi medvjed na svijetu koji je uspio da se kreće u invalidskim kolicima”, navela je grčka organizacija entuzijasta “Arcturos”.

Uško je tokom svog kratkog života, “nas naučio o važnosti da se borimo i da nikada ne odustanemo, čak i kad sve izgleda nepremostivo”, dodala je organizacija.

Medvjed je uginuo u ponedjeljak u vrtu kojim upravlja “Arcturos” na planini Nimfeos, nedaleko od sjeverne grčke granice.

Uško je nađen 2015. godine kao mladunče u Sjevernoj Makedoniji. Bio je paralizovan od struka naniže jer mu je bila slomljena kičma. Njegova majka je ubijena, a on nađen je sam u šumi, prenosi Beta.

  • “Veterinari i negovatelji su vidjeli da Uško posjeduje nevjerovatnu snagu i ljubav prema životu, tako da su odlučili da mu naprave invalidska kolica po njegovoj mjeri. Medvjed je brzo prihvatio kolica”, navela je NVO i dodala da je promijenio troje kolica i postao rijedak primjerak divlje životinje koja je koristila tu spravu.

    “Arcturos”, organizacija osnovana 1992. godine, prihvata medvjede i vukove sa Balkana kao i druge grabljivice iz Austrije i Gruzije.

    Nazvana, po sazvježđu “Veliki medvjed”, organizacija “Arcturos” prije svega se bavi zaštitom mrkih medvjeda u njihovim prirodnim staništima na Balkanu. Zato je prije dvadesetak godina izdejstvovala promjene plana izgradnje autoputeva na sjeveru Grčke, da se ne bi remetile prekogranične “medvjeđe staze”. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,