Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje za zaštitu životinja ‘Sretna šapa’ Tuzla: Prestanite ubijati napuštene životinje jer one ne prenose korona virus

Preuzmite sliku

Saopštenjem za javnost oglasilo se Udruženje za zaštitu životinja “Sretna šapa” Tuzla:

“Posljenjih dana, i pored pojašnjenja veterinarskih stručnjaka ali i ostalih u lancu koji se bore protiv pandemije Covid 19, mnogobrojni volonteri iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine svjedoci su masovnog ubijanja pasa, pod izgovorom epidemiološke situacije u BiH.

Još jednom želimo podcrtati da životinje ne prenose virus korona te da ne postoji ni najmanji razlog niti opravdanje za ovakve i slične, možemo ih slobodno nazvati, montruozne medote i, istovremeno,  kršenja zakonskih odredbi i prava životinja.

Potresne slike ubijenih pasa koje dolaze sa terena, posljednji primjer je Bihać,  ali i drugih BH gradova, još jednom su pokazali elementarno neznanje i ponovno aktuelizirali problem zbrinjavanja, prevenstveno,  napuštenih pasa ali i mačaka, odnosno obezbjeđivanje adekvatnih lokacija, na kojima bi se, kao u svim civiliziranim zemljama vodilo računa o napuštenim životinjama.

Istovremeno, apelujemo na sve one koji kućne ljubimce nabavljaju iz pomodarstva pa ih nakon nekoliko dana, zbog obaveza oko kucnih ljubimaca, izbacuju na ulicu,  da  odmah prestanu sa tom praksom i dobro razmisle prije nego što se odluče na korak da kupe ili  udome životinje.

U potpunosti razumijemo strah od zaraze i opasnosi koje ona nosi, ali ne razumijemo elementarno neznanje, iako se već danima u našim ali i regionalnim i svjetskim medijima ponavlja da psi i mačke nisu ti koji prenose korona virus.

Ovim putem obraćamo se i kriznim štabovima na svim nivoima vlasti i pozivamo ih na saradnju, kako bi smo prevazišli trenutne ali i druge probleme.

Još jednom oštro osudjujemo ubijanje napuštenih životinja, o kojima svakako, volonterski brinemo, koliko smo u mogućnosti i pozivamo sve koji su u prilicii da u vrijeme izolacije izdvoje dio vremena i nahrane  a ne ubijaju životinje.

Više načelnika i gradonačelnika u Tuzlanskom kantonu osudilo je zlonamjerne pokušaje pojedinih medija koji napuštene životinje koriste kako bi se politički obračunavali sa svojim neistomišljenicima i izrazili  spremnost da izdvoje dio sredstava kako bi se pomoglo napuštenim životinjama pa im se, ovim putem, iskreno zahvaljujemo. Isto tako, pojedini načelnici i gradonačelnici naveli su da osuđuju nasilni vid uklanjanja ulicnih pasa, jer je to  nelegalan i nezakonit čin  i samim tim će biti tako i tretiran.

Članovi i volonteri našeg udruženja stavljaju se na raspolaganje  veterinarskim stanicama na području Tuzlanskog kantona kako bi im pomogli da zajedno prevazidjemo ove teške trenutke i za ljude ali i životinje. Udruzenje sa svojim volonterima se takodje stavlja na raspolaganje svim osobama starijim od 65 godina koje  u ovoj novonastalos situaciji nisu  u mogucnosti izvoditi  svoje ljubimce da nas kontaktiraju putem FB stranice ili na broj telefona 061698831 kako bi im neko od nas izasao u susret.”

Renata Josic | UZZŽ “Sretna Šapa”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,