Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ubijen “kralj Serengetija”, slavni lav iz Tanzanije

Preuzmite sliku

Slavni lav, poznat kao “kralj Serengetija poginuo je u teritorijalnoj borbi s mladim rivalima u velikom nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji, saopštili su zvaničnici, javlja Anadolija.

Dvanaestogodišnji Bob Junior, poznat i kao Snyggve, dobio je nadimak kralja lavova zbog svoje jedinstvene ličnosti, prodornog rika i snažnih prednjih šapa.

Poznata divlja mačka ubijena je u nedjelju, potvrdila je Catherine Mbene, glasnogovornica Uprave za nacionalne parkove Tanzanije (TANAPA).

“Istina je da je stari lav uginuo nakon što je zadobio teške povrede tokom borbe s drugim lavovima”, potvdila je Mbene za Anadoliju u petak.

Mbene je istakla da su takve borbe prirodna i uobičajena pojava u životinjskim carstvima.

“Neki turisti su zaista šokirani kada su čuli za smrt ovog lava. Neki od njih bi otputovali iz Evrope samo da ga vide i fotografišu”, dodala je.

Prema istraživačima divljih životinja, afrički divlji lavovi mogu živjeti i do 18 godina. Njihova populacija na afričkom kontinentu opala je za 43 posto u posljednje dvije decenije i čine je oko 20.000 jedinki, navodi Međunarodna unija za očuvanje prirode.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,