Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Egiptu stali na kraj zlostavljanju životinja: Više ne možete jahati deve zbog dobre fotografije ili zabave

Preuzmite sliku

Godine i godine zlostavljanja životinja u obliku jahanja devi u Egiptu zbog dobre fotografije ili puke zabave napokon dolazi kraju.

Deve i konji koji su prisiljeni nositi turiste na svojim leđima ili u velikim košarama ono su što na svakom koraku možete vidjeti u afričkim zemljama, a posebno u Egiptu koji je turistička meka zbog svih arheoloških nalazišta i historijske baštine koju njeguje. Po temperaturama i oko 50 stepeni Celzijusa, često bez hrane, vode ili hlada, deve i konji redovno se ruše od slabosti pa budu pretučeni kako bi nastavili dalje. Ovakve situacije idu toliko daleko da životinje nerijetko u takvim uvjetima umiru, ako prethodno već nisu umrle na tržnicama na kojima se prodaju.

  • Nakon godinu dana pregovora i pritisaka, na prijedlog PETA-e, egipatsko ministarstvo turizma stavilo je zabranu na jahanje devi i konja u Gizi oko piramida i na svim arheološkim nalazištima. Umjesto toga, turisti će moći koristiti električne automobile i autobuse. Iako ovaj novi zakon ne zabranjuje jahanje životinja širom zemlje, napredak je svakako vidljiv i organizacije za zaštitu životinja i dalje inzistiraju da se zabrane uvedu širom svijeta.

    Ono što mi kao pojedinci i turisti koji putujemo u zemlje gdje se jahanje životinja naplaćuje, možemo učiniti je prestati financirati takve izlete, zoološke vrtove, cirkuse i showove s divljim životinjama iz sebičnih razloga i zbog dobre fotografije, te jednostavno prošetati prirodom u nadi da ćemo neku od životinja vidjeti kako slobodno i sretno šeće. (ljepotaizdravlje.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,