Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tajni jezik pasa: Ovo su 4 razloga zašto vaš ljubimac gleda u vas

Preuzmite sliku

Popularno

Svi ljubitelji pasa vjerovatno su primijetili jednu neobičnu naviku koju njihovi ljubimci često imaju – da neprestano fiksiraju pogled na svog vlasnika.

Ova karakteristična pojava u ponašanju pasa ima svoje dublje značenje, a istraživanja su identifikovala četiri osnovna razloga za ovu naviku.

Izražavanje ljubavi

Psi gaje duboku naklonost prema svojim vlasnicima. Baš kao što partneri u ljubavnoj vezi često vole da se gledaju u oči kao izraz ljubavi i povezanosti, psi koriste svoje poglede da prenesu istu vrstu naklonosti. Ponekad pas može uputiti dug i nježan pogled prema svom vlasniku, gotovo zatvarajući oči, kako bi mu jednostavno pokazao da je tu za njega i da ga voli.

Nešto mu je potrebno

S obzirom na to da psi ne mogu verbalno izražavati svoje potrebe, koriste produžene i intenzivne poglede kako bi obavjestili svog vlasnika da im nešto treba. Može se desiti da pas gladuje i da vas gleda kad kasnite samo nekoliko minuta s obrokom. Možda želi da krenete u šetnju ili mu je potrebna vaša pomoć da dohvati njegovu omiljenu igračku koja se zaglavila ispod frižidera.

 • Vlasnik nešto jede

  Ponekad jedini razlog zašto pas ne skida pogled s vlasnika jeste činjenica da taj vlasnik nešto jede. Ako primijetite da vaš pas neprestano posmatra svaki zalogaj u vašim ustima, to je njegov način da izrazi interesovanje i želju da proba tu hranu. Pas možda nikada nije okusio čips, ali definitivno je radoznao i spreman da vam pomogne da dovršite kesicu.

  Pas je agresivan

  Iako nije čest slučaj, ponekad pas može uputiti intenzivan i neprekidan pogled koji je praćen ukočenim držanjem i neprestanim zurenjem. Ovo ponašanje ukazuje na znakove agresije. Obično se javlja kad pas osjeća da mu je prijetnja prisutna, kao kada vlasnik posegne za hranom ili igračkom koju pas pažljivo čuva. U takvim trenucima, pas jasno pokazuje svoj osjećaj nesigurnosti ili straha.

  Naravno, svaki pas ima svoju jedinstvenu ličnost i motivacije, pa je važno obratiti pažnju na kontekst i druge znakove kako biste bolje razumjeli zašto vaš ljubimac tako pažljivo posmatra svog vlasnika, piše 24sedam.rs

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,