Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Štene rođeno sa šest nogu postalo je prvi takav psić koji je preživio

Preuzmite sliku

Popularno

Ima jednu glavu i jednu prsnu šupljinu, ali dvije regije zdjelice, dva donja mokraćna kanala, dva reproduktivna područja, dva repa i šest nogu.

Poput ostalih novorođenih štenaca, Skipper voli jesti, piti vodu i odlaziti na WC. Ali ovaj mješančić graničarskoga škotskog ovčara i australskoga ovčara fizički se uveliko razlikuje od ostatka legla – rođen je sa šest nogu, prenosi net.hr.

“Ovo je čudo nazvano Skipper”, napisala je 21. februara veterinarska bolnica Neel u Oklahomi na svojoj Facebook stranici.

Rođena za vrijeme velike snježne oluje

“Poživjela je duže nego bilo koji drugi ovakav pas. Stara je četiri dana, dok nijedno objavljeno istraživanje ne ukazuje na to je neki pas s njenom kombinacijom urođenih stanja oštenjen živ. Možda ćete primijetiti da izgleda malo drugačije – ima šest nogu!”, dodaje se u objavi.

“Skipper je rođena prirodno – zajedno s još osmero braće i sestara – 16. februara u Oklahomi za vrijeme velike snježne oluje”, izjavila je dr. Tina Neel, vlasnica veterinarske bolnice Neel, za CNN. Nakon oluje, vlasnici su malenu Skipper doveli u bolnicu kako bi je veterinari mogli pregledati.

“Naši su ljekari znali da je potrebno učiniti daljnje pretrage kako bi se utvrdila dijagnoza pa smo donirali uslugu ultrazvuka abdomena”, rekla je Neel.

Vjerovatno je bila blizanka u maternici

“Ultrazvuk je, zajedno s radiogramima, pokazao da štene ima dvije vrste urođenih poremećaja, nazvane monocephalus dipygus i monocephalus rachipagus dibrachius tetrapus, što znači da ima jednu glavu i jednu prsnu šupljinu, ali dvije regije zdjelice, dva donja mokraćna kanala, dva reproduktivna područja, dva repa i šest nogu, između ostaloga”, ispričala je veterinarka.

Neel smatra da je Skipper vjerovatno bila blizanka u maternici. “Kada se oplođeno jajašce pokušalo podijeliti, nije se potpuno odvojilo. Dakle, samo se stražnja polovica njenog tijela mogla duplicirati”, pojasnila je.

Sedam dana nakon rođenja ovoga neobičnog šteneta, veterinarka kaže da Skipper napreduje.

Veterinari je i dalje nadgledaju

“Ona je snažna djevojčica! Voli papati i sposobna je hodati poput svakog drugog psića. Mislimo da će možda morati neke stvari prevladati, ali ona je trenutno odlučna i napreduje. Naši veterinari i njena porodica ne vide razlog da joj ne pruže najbolju priliku za sjajan život”, kazala je Neel.

Međutim, veterinari i dalje nadgledaju Skipper, s obzirom na jedinstvenost njene situacije.

“Nastavit ćemo istraživati njezino stanje, pratiti njen razvoj tokom ponovnih provjera i pomagati da Skipper ima bezbolan i ugodan ostatak života. Sada joj je dobro kod kuće”, napisala je veterinarska bolnica u svojoj objavi na Facebooku.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,