Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rođen Simba – prvi lavić u zoo vrtu u Singapuru nastao vještačkom oplodnjom

Preuzmite sliku

Singapurski zoološki vrt nedavno je proslavio dolazak na svijet prvog mladunčeta lava nakon uspjele vještačke oplodnje. Ali, lavić Simba neće upoznati svog oca Mufasu jer je on zbog starosti ubrzo nakon vještačke oplodnje morao biti uspavan.

Slučajevi uspješnog začeća lavova vještačkom oplodnjom vrlo su rijetki, a postupak je prvi put uspješno ostvaren 2018, što je rezultiralo dvama mladuncima u Južnoj Africi.

Zbog velike agresivnosti Mufasa se nikad nije uspio da pari, pa su mu čuvari singapurskog zoološkog vrta odlučili da produže porodično stablo na neuobičajen način – uz pomoć savremene medicine, piše BBC.

Mufasu su, nakon što mu je uzet uzorak sperme, morali da uspavaju. Tada je imao 20 godina i nadživio je svu svoju braću i sestre za šest do deset godina, a bolovao je od mišićne atrofije.

Simba je, poput njegovog oca, dobio ime po junaku Disneyevog animiranog filma „Kralj lavova“. Na svijet je stigao još u oktobru prošle godine, ali zoološki vrt pričekao je da mladunče ojača prije objave vijesti, prenosi Hina.

 • O Simbi se brinu njegova majka Kayla i čuvari zoološkog vrta. S obzirom na to da je Kayla imala upalu mliječnih žlijezda, čuvari su Simbu hranili na bočicu, ali s majkom je ostao u bliskom kontaktu. Kažu da je mladunče „zdravo i znatiželjno“ te da se najviše voli igrati lopticom od ratana.

  „U ishranu smo mu, uz mlijeko, počeli da uvodimo manje količine sirovog mesa. Veći dio dana provede među igračkama koje će doprinijeti njegovom razvoju“, rekli su iz Centra za brigu o zdravlju divljih životinja singapurskog zoološkog vrta.

  Dodaju i da su Mufasini geni, koje je baštinio Simba, „izuzetno značajni za genetsku raznovrsnost i održivost afričkih lavova u zoološkim vrtovima“.

  Simba je jedan od najmlađih predstavnika vrste lavova koja je, po podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, na rubu ugroženosti.

  Savez ističe da se populacija lavova u divljini u poslednjih 20 godina smanjila za više od 40 posto, a u divljini je ostalo između 23.000 i 39 000 odraslih životinja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,