Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predosjetili i upozoravali: Zagrepčani opisali kako su im se psi ponašali prije zemljotresa

Preuzmite sliku

Zagrepčani su u Facebook grupi “Zakaj volim pese” opisali kako su im se ljubimci ponašali prije potresa. Neki su vlasnike budili nekoliko minuta prije zemljotresa, lajanjem, cviljenje, uskakanjem u krevet, grebanjem… A mnoge životinje osjetile su da će zemljotres biti i dan ranije, ali vlasnici su to tek kasnije shvatili.

Jedna starija kujica je danima prije potresa bila neobično nemirna, nije dobro jela, a večer prije potresa svako malo je tražila vlasnike da je puste van. Tada bi stajala na dvorištu i samo promatrala.

Ovo su njihova iskustva o promjenama u ponašanju kod ljubimaca prije potresa:

“I sad recite da pas nije najbolji prijatelj na svijetu. Probudio nas je u 6.20 urlajući i lupajući šapicama po nama. Ljubav naša velika.”

“Tačno u 6 i 20 moja me Luna tjerala van, grickala po ruci i bila uporna. Pustila sam je u dvorište, nervozno je trčala, a onda je u 6 i 24 počelo tresti. Nije se smirila sve do sada, stalno je nervozno trčala po stanu. Sad spava, mirno.”

“Moja ga je najavila, u 6.15 je počela cviljeti i grebati po vratima, a i onaj drugi je najavila, panično je stala pred balkonska vrata i htjela u dvorište. Taman sam primila za kvaku da je pustim kad je počelo trest… sad spava… nadam se da to znači da i mi možemo biti mirni.”

“Naši su nas probudili 10 minuta prije i tražili van i jedva sam ih vratila u kuću i onda su stajali kraj kreveta i gledali u nas… Nakon prvog potresa nisu se do prije pola sata dali u kuću…”

“Moj je još dan prije bio čudan, išao po vrtu i lajao u zrak, a nigdje nikoga.”

“Moja je trčala po sobi i lajala kao luda par minuta prije potresa. Probudila me pa sam lakše izletjela iz kreveta.”

“Moja pesica nikad ne traži piškiti u pol 5 ujutro, naravno pustila sam je u dvorište misleći da ima probavne smetnje. Kad smo se vratile stalno mi lizala ruke i bila je čudno nemirna. Ni na kraj pameti mi nije bio potres.”

 • “Isto i moj, lajao i zavijao do pola dva u jutro… Niko nije mogao spavati. Predosjećaj je imao, u 6 sati isto, podivljao od lajanja i zavijanja…
  Željela bih ukazati na ponašanje svoga psa prije potresa… Moj pas je lizao pod, parkete, pločice. Drugačije se ponašala od normalnog – tiha, snuždena.”

  “Moj ima zabranu ulaska u moju sobu, a probudilo me kako pored kreveta mi tiho cvili… Hvala mu što mi je dao do znanja da se nešto događa.”

  “Moja je šest puta dolazila k nama u sobu i nazad u svoj krevetić u predsoblju. Inače, kad mi idemo spavati, ide i ona u svoj krevet.”

  “Da, moj pas je bio najprije sav tužan i nemiran, a minutu prije potresa je lajao na mene i budio me. Uvijek treba obratiti pažnju na životinje, one osjete…”

  “Moja je cijeli dan bila čudna i navečer se iz kuće nije dala van u šetnju nikako tako da svakako treba i na njih obratiti pozornost, oni predosjete sigurno.”

  “Znači moj je divljao od 9 navečer do pola dva u jutro, i onda od 6 u jutro do potresa u 6:25.”

  “Smirit ga nisam mogla, to je lajanje, cviljenje, ljutnja teška bila… I hoće van i izvedem ga i on laje i laje u nebo gleda.”

  “Moja lopuža 5 minuta prije potresa skočila između nas na krevet da nas probudi.”

  “Moja beba od 8 mjeseci jako je odreagoala, počela je skakati po krevetu i meni… Od danas ga volim još više. Kada sam išla spavati, legao je ispod kreveta i spavao dok se god nisam ja probudila. Cijeli dan se ne odvaja od mene.” (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,