Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako beba nilskog konja brani svoju mamu od krvoločnog lava (VIDEO)

Preuzmite sliku

Momenat u kom beba nilskog konja rizikuje svoj život kako bi odbranila svoju povrijeđenu majku od krvoločnog lava oduševio je čitavu planetu.

Video, koji je snimljen u nacionalnom parku Kruger, u sjevernoj Africi, prikazuje mladunče nilskog konja, koje stoji i stražari pored svoje povrijeđene mame. U trenutku kada dolazi lav, hrabri mladunac ne prepušta svoj teren predatoru, nego se bori kako bi sačuvao sopstveni život i život svoje majke.

 U nastavku videa, velika mačka se povlači, nakon što je više puta pokušala da napadne hrabro mladunče.

Dramatičan video snimljen je zahvaljujući vođi safarija Jenny Becker. Ona je rekla da su nilski konji u ovom momentu neuhranjeni zbog suše, te su tako lak plijen za lavove.

Ova 35-godišnjakinja izjavila je: “ Mislila sam da će se nešto nevjerovarno odigrati pred mojim očima, pa sam zato izvadila kameru. Bilo je izuzetno uzbudljivo biti svjedok scene kada lav skače na leđa mladunčeta nilskog konja, a ono zaista pokušava za zaštiti svoju majku, koja nije sposobna da se bori.”

U prvoj polovini 2016. godine, ovaj nacionalni park imao je malo padavina. Nedostatak hranljivih materija dovodi do teških uslova za život svih životinja, a posebno vodenih.

– Ovo je izgleda savršena sezona za predatore – zaključuje Beckerova. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,