Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je pet načina na koje možete pokazati ljubav prema psu, jer ih sigurno razumiju

Preuzmite sliku

Vlasnici pasa znaju da ih njihovi ljubimci vole, iako to ne izražavaju na isti način kao što to čine ljudi.

Nedavno istraživanje je rastužilo ljubitelje pasa kada je pokazalo da većina njih ne voli da ih grlite. To ne znači da psi ne uživaju u pažnji i ljubavi. Pokušajte da im pokažete svoju odanost na jeziku koji mogu da shvate.

Pogledajte ih duboko u oči

Doktor Brayan Hare, profesor Univerziteta “Duke”, objasnio je da kad pas zuri u svog vlasnika, tada ga zapravo “grli očima”. To ne znači da bi trebalo da gledate u oči bilo kog psa! Kontakt očima i dalje se u mnogim situacijama smatra izazovom ili prijetnjom.

Svom ljubimcu pokušajte da pogledate u oči kada ste mirni i kada se opuštate. Govorite tiho, nježno ga pomazite i održavajte kontakt očima. Prema Brayanu ti mirni trenuci podstiču oslobađanje oksitocina u psećem mozgu – istog hormona koji vezuje majku i dijete, piše Index.hr.

 • Oslonite se na njih

  Ne samo figurativno, već fizički pritisnite dio svoje težine na svog psa. Ne do te mjere da se osjeća sputano, nego samo malo da pokaže da mu vjerujete. Da li vam se ikada pas oslonio na zadnji dio nogu dok ste radili nešto u kuhinji? To je vrsta zagrljaja kod pasa! Pokušajte da mu uzvratite na isti način.

  Neka spavaju s vama

  Naučnik sa univerziteta “Emory”, Gregori Barns decenijama je proučavao pseći mozak koristeći MRI. Prema njegovom istraživanju, spavanje s čovjekom je krajnji znak ljubavi i povjerenja koje naši psi mogu da osjete jer su tada najugroženiji.

  To takođe pokazuje da nas smatraju članom svog čopora. Ako imate pravila o zabrani psa u krevetu, pokušajte da se sklupčate na sofi ili podu nekoliko minuta svaki dan kako biste mu pokazali svoju naklonost.

 • Podignite obrve

  Japansko istraživanje iz 2013. pokazalo je da psi podižu obrve – posebno lijevu – kada vide svoje vlasnike. Kad su ih nepoznati ljudi pozdravljali, psi koji su učestvovali u istraživanju pokazali su daleko manje aktivnosti na licu u odnosu na to kada ugledaju svoje vlasnike.

  Što više aktivnosti lica pokažete kada pozdravljate svog psa, to će više znati da su voljeni. Ako možete, podignite jednu obrvu, najbolje lijevu. Vaš pas će se zaista osjećati posebno.

  Samo budite svoji

  Tokom svog opsežnog istraživanja dr. Barns je otkrio da je vlasnicima možda ponekad teško da otkriju šta njihovi psi misle, ali oni definitivno nemaju isti problem s čitanjem ljudskih osjećaja!

  Ako je vaša ljubav prema psu iskrena, oni to već znaju samo slušajući vaš glas, posmatrajući govor tijela i postupke. Zato samo nastavite da radite ono što radite i vaš pas će vas nagraditi pokazujući naklonost na svoje posebne načine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,