Srijeda, 25. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Otkrivena nova vrsta majmuna koja je već na rubu izumiranja

Nova vrsta majmuna, koju čini tek nekoliko stotina primjeraka dugačkih između 50 i 60 cm, otkrivena je u Burmi, objavili su u srijedu istraživači koji stoje iza ovoga jedinstvenog otkrića.

Primate su, nakon dugog istraživanja identifikovali naučnici Njemačkog centra za primate (DPZ) i nevladinog udruženja Fauna and Flora International (FFI) , a dali su im naziv Popa langur, prenosi Hina.

Riječ je o primatima iz porodice ‘langura’ ili Trachypithecusa, što je njihovo naučno ime, endemskih majmuna indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije, nazvanih po planini Popi, svetome mjestu podignutom na mjestu drevnoga vulkana u središnjem Mjanmaru.

U tom su području naučnici otkrili najveću grupu ove vrste, preciznije stotinjak jedinki. Identifikovane su još tri skupine “Trachypithecus popa”, a i njihovo je stanište u središnjem Mjanmaru i čini ih sveukupno između 200 i 250 jedinki.

“Tek smo ih otkrili, a već možemo reći da je Popa langur na rubu izumiranja“, upozorio je jedan od istraživača FFI-ja, Frank Momberg.

 • Specifičnost nove vrste primata potvrđena je usporedbom DNK uzetog iz izmeta različitih populacija Trachypithecusa, divljih ili onih u zatočeništvu, s DNK-om istorijskih primjeraka koji se čuvaju u britanskim, njemačkim, američkim i singapurskim muzejima.

  U konačnici nam je “DNK analiza primjerka koji već više od stotinu godina posjeduje londonski Prirodoslovni muzej omogućila da opišemo novu vrstu”, koja se prije više od milion godina odvojila od ostalih vrsta tamošnjih langura, rekao je Christian Roos, stručnjak iz DPZ-a.

  On i njegovi kolege kažu da se novootkrivena vrsta od ostalih razlikuje po boji dlake, dužini repa i veličini lobanje.

  “Fauna and Flora International će u saradnji s kolegama iz ostalih udruženja provesti dodatne terenske studije te će poduzeti mjere zaštite da bi se od izumiranja spasila ova vrsta langura”, rekla je primatologinja Ngwe Lwin iz mjanmarskog nevladinog udruženja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,