Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odličan potez: Cirkus u Njemačkoj zamijenio žive životinje hologramima

Preuzmite sliku

Miris piljevine i kokica ispunjavaju zrak, a klaunovi, akrobati i mađioničari svi su na svojim mjestima. I dok gledatelji zauzimaju svoja mjesta pod velikim krovom, prisutni su svi klasični elementi cirkusa – osim jednog – žive životinje zamijenjene su hologramima.

Njemački cirkus Roncalli prestao je koristiti lavove i slonove u predstavama još 1991. godine. Prije pet godina otišao je još dalje i potpuno uklonio žive životinje iz svog programa.

“Prave životinje u ringu, to nam više nije u redu”, rekao je šef cirkusa Patrick Philadelphia (49) za AFP.

Posljednjih godina cirkusi su sve više ograničeni prostorom.

“Ako se smjestite usred tržnice u centru grada, nema mjesta za vanjske ograde za istrčavanje životinja”, rekao je Philadelphia.

Nomadski karakter cirkuskog života također je naporan životinjama poput konja koje je trebalo ukrcati u kamione i potom ih prevesti u sljedeći grad.

“Cirkusu koji štiti životinje to više nije imalo smisla”, kaže Philadelphia.

Razmišljajući kako sačuvati čaroliju životinja, posebno za djecu, cirkus se dosjetio holograma.

“Ako na holografski ekran možete projicirati nekoga ko više nije živ, zašto to ne biste mogli učiniti s konjem, slonom?”, rekao je Philadelphia.

Nešto neočekivano

Parni voz koji kruži ringom započinje predstavu uz zvuk pjesme “Sunday Morning” Velvet Undergrounda, prije nego što se pojavi jarko zelena papiga. Iza nje stižu slonica i njezino mladunče pa krdo konja u galopu. Dizajniranje vizuelne iluzije bio je tehnički izazov budući da u cirkusu publika sjedi u krugu, suprotno od kazališta gdje su svi ispred pozornice.

Pomoću 11 kamera raspoređenih na stropu oko ringa, slike visoke razlučivosti projiciraju se na finu mrežu koja okružuje izvedbeni prostor.

Mreža postaje gotovo nevidljiva kad se svjetla ugase, ali slike iskaču.

Premda žive životinje izazivaju uzbuđenje i nova tehnologija omogućuje Roncalliju da čini neočekivane stvari.

“Animator i grafički dizajner mogu napraviti šta god zamislite”, rekao je Toni Munar, tehnički direktor cirkusa.

Dobro je i bez životinja

Izostanak životinja postao je privlačan sam po sebi.

“Nikad prije nisam čula za cirkus Roncali. A onda sam saznala da nemaju životinje. To mi je bilo posebno važno”, rekla je 29-godišnja studentica Sophie Schult.

Prethodni posjeti cirkusu na nju su ostavljali loš dojam. “Uvijek sam vidjela uske kaveze u kojima su ih držali. To je okrutno”, rekla je tokom pauze u predstavi.

Andreas Domke i njegova dva sina bili su oduševljeni. “Mislim da je dobro bez životinja, jer se stvarno trude ostatak predstave učiniti posebnim”, rekao je 39-godišnji doktor.

Predstava djeluje čarobno i na stariju publiku. Mathias i Marina Martens, oboje 63-godišnjaci, rekli su da su se zbog spektakla ponovno osjećali kao djeca.

“Akrobacije su nevjerovatne,” rekao je Mathias Martens.  “Ne trebaju životinje ovdje. Za to možete otići u zoološki vrt”, dodala je njegova supruga, prenosi Novi list

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,