Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatna priča o najbogatijoj psećoj dinastiji na svijetu: Bogatstvo Guntherovih se neprestano gomila

Preuzmite sliku

Popularno

Svijet je prepun razmaženih kućnih ljubimaca, ali većina njih ovisi o novcu svojih vlasnika. Ima i sretnika za koje to ne vrijedi. Nijedna životinja nije bogata kao predivni njemački ovčar Gunther IV.

Ovaj pas vrijedan je 375 miliona dolara. Živi u vili u Miamiju, ima osoblje koje se brine o njemu, uključujući vlastitu sobaricu i batlera, a dane provodi igrajući se i kupajući te jedući samo najbolju hranu, primjerice kavijar i tartufe. Gunther IV ima i vlastitu korporaciju, čiji zaposlenici upravljaju njegovom imovinom i brinu se da bogatstvo dinastije neprestano raste, prenosi index.hr.

 • Priča o najbogatijoj dinastiji pasa na svijetu počinje 1991. godine, kad je njemačka grofica Karlotta Leibenstein preminula, ostavivši iza sebe svog kućnog ljubimca, njemačkog ovčara Gunthera III. Bogatašica nije imala bliske članove porodice pa je upravo svom psu ostavila cijelo bogatstvo, koje se u to vrijeme procjenjivalo na oko 100 miliona dolara. Ljudi koji su zaduženi za upravljanjem tim novcem do danas su iznos gotovo učetverostručili.

  Ko osigurava da se novcem životinje pravilno upravlja?

  Životinje ne mogu izravno posjedovati financijsku imovinu, ali mogu naslijediti bogatstvo putem povjerenika koje odrede njihovi vlasnici. Povjerenik odlučuje koliko će se novca i kada potrošiti, dok je primarni skrbnik odgovoran za dobrobit životinje. Izvršitelj, koji je imenovan u oporuci ili od strane suda, osigurava da se novcem pravilno upravlja i da se sredstva koriste u interesu jedinog korisnika – životinje.

 • Običaj je procijeniti životni vijek životinje i odrediti koliko je sredstava potrebno za brigu o njoj, a nakon njene smrti se ostatak donira određenoj dobrotvornoj organizaciji. U slučaju Gunthera III., izvornog nasljednika grofice Leibenstein, precizirano je da će novac naslijediti potomstvo. Gunther III. je preminuo pa je bogatstvo naslijedio njegov sin Gunther IV. On je ujedno izvršni direktor korporacije Gunther, koja novac ulaže u profitabilne pothvate. U prošlosti su kupili nogometni klub u Toskani i financirali produkciju pozorišne predstave Burgundi, a novac se samo gomilao.

 • 2019. godine vrijednost Gunthera IV. procijenjena je na oko 375 miliona dolara. Vila u kojoj živi ima 7000 metara kvadratnih, a kupljena je 2000. od Madonne za 7.5 miliona dolara. On najviše boravi u spavaćoj sobi, a ostatak kuće iznajmljuje se za filmska i televizijska snimanja. Pije vodu iz boce i putuje u vlastitoj limuzini, a posjeduje i nekretnine širom Italije i na Karibima.

  Ko će naslijediti novac nakon njegove smrti, nije poznato. Ne zna se je li u tajnosti dobio nasljednike ili će se odlučiti prema nekom drugom kriteriju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,