Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nesvakidašnji prizor sivog vuka koji uživa na zaleđenoj lokvi: “I on voli kad krcka led”

Preuzmite sliku

Sivi vuk igrao se u zaleđenoj lokvi na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Na zvaničnoj Facebook stranici objavili su nesvakidašnji prizor vuka koji se igra u zaleđenoj lokvi.

Uz video su stavili i opis: “Donosimo vam zanimljivu snimku vuka koji uživa na zaleđenoj lokvi u Parku.”

Dalje u Facebook opisu objave stoji: “Sivi vuk je u prošlosti nastanjivao cijelo područje Hrvatske. Još 1894. godine je bio prisutan u svim hrvatskim kantonima, da bi nakon toga postepeno počeo nestajati i to najprije iz nizinskih kontinentalnih dijelova.

Zbog stoljetnog proganjanja i ubijanja, vuk se povukao u šumovita, udaljena i nepristupačna područja.

Vuk je mesojed, a glavni plijen su mu srna, jelen, divlja svinja i manji sisavci. Životinje koje vuk lovi stare su i iznemogle, bolesne, izgladnjele ili mladunčad. Time vukovi pozitivno utiču na zdravlje populacije plijena i pridonose stabilnosti cijelog ekosistema.

U Hrvatskoj vuk uglavnom nastanjuje veće šumske komplekse brdskih i planinskih područja. Na širem području sjevernog Velebita kreće se jedan čopor vukova čiji teritorij obuhvata i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Glavni razlozi današnje ugroženost vukova su nezakonito ubijanje, stradavanje na prometnicama i nedostatak prirodnog staništa.

Vuk je strogo zaštićena vrsta i nalazi se na  Crvenom popisu ugroženih sisavaca Hrvatske, u kategoriji niskorizična vrsta.”

Video je skupio oko 122 hiljade pregleda i mnogobrojne reakcije u vidu lajkova i komentara. Neki od komentara su:

“Lijep,krasan,predivan,ljubav,veličanstven kad vama ne pravi štetu i ugrožava vam blago, kolje (ovce,krave,konje,itd) od čega živite ,a da ne govorim o nedaj Bože napad na čovjeka.Inače s balkona u gradu ili fotelji je baš super.”; “Plemeniti vuk neophodan je za pravilno eko-okruženje. Dok su vukovi vijali i lisice lajale. Lika je bila puna života”; “Veličanstvena životinja “I on voli kad led krcka “.

No, naravno, bilo je i manje dražesnih komentara, poput: “Pojeo negdje ovcu i sad sit uživa.”; “Samo nam još oni trebaju”; “Vuk je štetocina teška samo pogledajte sto taj isti vuk radi po ravnim Kotarima i Bukovici.”; “Pušku i bum”; “Poslovica kaže: Ne jedu vuci meso po poruci.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje