Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 20 godina života u Americi, dvije pande vraćene u Kinu

Preuzmite sliku

Dvije pande, Mei Xiang i Tian Tian, više od dva desetljeća živjele su u SAD-u, u Smithsonian National Zoological Parku.

Bila je to, zapravo, ‘posudba‘, kako to već ide s pandama, no kako je ugovoreno vrijeme isteklo, medvjedi se vraćaju u Kinu. S njima odlazi i njihovo mladunće, trogodišnji Xiao Qi Ji.

Velike pande su jučer u velikom transporteru izvučene iz zoološkog vrta, a zatim prevezene 19-satnim letom u rezervat za pande u Chengduu, koji se nalazi u kineskoj pokrajini Sichuan. Medvjedi su putovali avionom 777F pod nazivom “FedEx panda express“, piše Guardian.

Prve pande su u SAD došle iz Kine 1972. nakon što je Richard Nixon rekao tadašnjem kineskom premijeru Zhou Enlaiju da voli životinje. Njihova stalna prisutnost u SAD-u postala je shvaćena kao simbol dobre volje između Kine i SAD-a, ili ono što neki nazivaju “panda diplomatija”. Pande ostaju u Sjedinjenim Državama prema sporazumu koji je sklopljen između tamošnjih dužnosnika.

Stručnjaci za pande rekli su New York Timesu da su životinje sad u dobi kada bi se trebale vratiti u domovinu.

“Oni su u dobi kada bi trebali biti u Kini. Ne želimo da pande umru van te zemlje”, rekla je Melissa Songer, konzervatorska biologinja u nacionalnom zoološkom vrtu Smithsonian.

Odlazak Mei Xiang, Tian Tian i Xiao Qi Ji znači da će zoološki vrt u Atlanti postati jedini zoološki vrt u SAD-u s velikim pandama, a i one bi se sljedeće godine trebale vratiti u Kinu. Nacionalni zoološki vrt planira zatražiti od kineskih dužnosnika novi par pandi, izvijestio je Times, iako postoje spekulacije da bi rastuće napetosti između SAD-a i Kine mogle spriječiti stupanje na snagu drugog sporazuma

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,