Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Muž i žena umrli nakon što su jeli otrovnu ribu. Prošlog ljeta uhvaćena i u Jadranu

Preuzmite sliku

Popularno

Stariji par umro je nakon što je pojeo otrovnu ribu poznatu kao fugu, u Maleziji. Fugu riba luči jedan od najjačih prirodnih otrova i kao takva može biti vrlo smrtonosna za konzumaciju. Ipak, u Aziji, posebno u Japanu, slovi kao delikatesa, međutim, s njom se mora vrlo pažljivo rukovati.

Ng Chuan Sing i njegova supruga Lim Siew Guan, oboje u ranim 80-ima, nisu znali da su kupili najmanje dvije ribe napuhače 25. marta, tvrdi njihova kći.

Isti dan Lim je ispekla ribu za ručak i počela osjećati teškoće s disanjem i groznicu. Sat nakon što je pojeo obrok, njen suprug Ng također je počeo pokazivati slične simptome.

Prodaje se na tržnicama

Par je hitno prevezen u bolnicu. Lim je umrla istog dana dok je njezin suprug umro nakon osam dana kome.

Njihova kći Ng Ai Lee zatražila je kazne za one koji su odgovorni za smrt roditelja te podizanje svijesti o konzumiranju ove ribe, piše CNN.

Malezijski zakon zabranjuje prodaju otrovne i štetne hrane poput fugu ribe, a predviđena je čak i zatvorska kazna do dvije godine.

Uprkos svemu tome, fugu se prodaju na mnogim malezijskim tržnicama. Jednom kada se očisti i proda u fileima nemoguće je utvrditi da se radi upravo o fugu ribi.

Paraliza mišića

Organi ribe, kao i koža, krv i kosti, sadrže visoke koncentracije smrtonosnog otrova poznatog kao tetrodotoksin.

Ovaj otrov paralizira mišiće, ostavljajući žrtvu potpuno svjesnu svega što joj se događa, čekajući sporu i bolnu smrt gušenjem. Baš zato što je toliko opasna, predstavlja i skupu delikatesu.

Najčešće se poslužuje u vrhunskim restoranima u Tokiju kao sastojak za sashimi i hot pot, ali je također stekla popularnost u zemljama poput Južne Koreje i Singapura, gdje su cijeli restorani bazirani na fuguu.

Prema japanskom zakonu, kuhari fugua moraju proći opsežno naukovanje u trajanju do tri godine prije nego što dobiju licencu i dopuste da rukuju i pripremaju ovu ribu kao hranu. Utvrđeno je da je pogrešno pripremljena fugu jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom u Japanu. Protuotrov naime – ne postoji.

Prošlog ljeta je jedan ribar u blizini otoka Pašman u Hrvatskoj uhvatio fugu ribu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,