Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljeto može biti kobno za vašeg mezimca: I ljubimci mogu dobiti opekotine

Preuzmite sliku

Popularno

Visoke temperature nisu opasne samo za ljude, već i za ljubimce. Najveća opasnost je toplotni udar i sunčanica, ali psi mogu zadobiti i opekotine, isto kao i ljudi.

Neke pasmine su osjetljivije na visoke temperature i izlaganje suncu. Većinom su osjetljiviji psi s kratkom dlakom, no i dugodlaki psi mogu nastradati.

Najizloženija područja su njuška, oči, uši, stomak i šape. Kao i kod ljudi, vrlo je važno primijetiti prve znakove da ste sa svojim ljubimcem na suncu ili u šetnji predugo.

Prvi znak predugog izlaganja suncu je crvenilo koje nikako nije bezazleno. Ljubimci će imati potrebu počešati se po ozlijeđenim mjestima i time si mogu pogoršati stanje i napraviti si ranu te je inficirati.

Crvenilo može biti znak i drugog stadija opekotina te se kao posljedica može javiti groznica pa u tom slučaju svakako otiđite veterinaru.

Ono što je jako bitno je da pazite na šape. One ne mogu izgorjeti na suncu, ali mogu nastradati od vrućeg asfalta ili pijeska.

Ako je vanjska temperatura 30 stepeni Celzijevih, asfalt izložen suncu se može zagrijati i do 60 stepeni!

Šape možete zaštiti raznim melemima, no ako imate izbor, izbjegavajte šetnje po asfaltu i dugotrajno izlaganje suncu.

Kako biste bili sigurni da asfalt nije prevruć, možete napraviti mali test. Prislonite dlan na asfalt i držite ga deset sekundi, a ako ne možete izdržati i prevruće vam je za ruku, svakako ni vašem ljubimcu neće biti ugodno hodati.

Jedna od velikih grešaka koju vlasnici često rade je šišanje pasa tokom ljeta. Dlaka je prirodni izolator, psa čuva ljeti od topline, zimi od hladnoće, i šišajući je na kratko psa ljeti izlažemo direktnom pregrijavanju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: