Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kornjača za koju se mislilo da je biljojed zapanjila naučnike: ‘Snimili smo je kako ubija ptičicu’

Preuzmite sliku

Aldabraska divovska kornjača, za koju se prethodno mislilo da je vegetarijanska vrsta, napala je i pojela malenu čigru u prvom zabilježenom slučaju namjernog lova za bilo koju vrstu divljih kornjača, javlja CNN.

– Ovo je potpuno neočekivano ponašanje i nikad prije nije viđeno u divljini. Velika kornjača išla je za čigrom preko drveta te ju je napala i pojela, rekao je Justin Gerlach, istraživač s uglednog Cambridgea zaposlen u tamošnjem Muzeju zoologije.

– Bio je to izrazito spor susret. Cijela interakcija događala se kroz sedam minuta i bila je prilično zastrašujuća, dodao je Gerlach.

 • Anna Zora, voditeljica zaštite životinja na otoku Frégate na Sejšelima, domu 3.000 ovakvih kornjača, koja je snimila događaj u julu prošle godine, govori:

  – Kad sam vidjela da se kornjača čudno kreće, samo sam sjela i gledala, a kada sam shvatila šta se događa, počela sam snimati, objašnjava.

  – Kornjača se počela kretati s očitom namjerom – nije samo lutala, gledala je u čigru i kretala se direktno prema njoj, s direktnom namjerom. Znala je šta radi jer je to, očito, radila i prije, govori Gerlach.

  Premda se za ovu vrstu kornjača dosad mislilo da su vegetarijanske i da su najveći biljožderi na Galapagosu i Sejšelima, znalo ih se uhvatiti kako ‘oportunistički’ jedu strvine, kosti i puževe kućice zbog kalcija.

  – Inače je normalno za biljoždere da jedu mrtve životinje kao izvor proteina. Ali ovo je prvi video-dokaz da namjerno ubijaju radi ishrane, kaže Gerlach.

  Stručnjaci smatraju kako je ovo ponašanje uzrokovano neobičnom kombinacijom kolonija čigri nastanjenih među drvećem i populaciji kornjača na otoku Frégate.

  Ovo nije prvi puta da se događaju nekarakteristični smrtonosni napadi jedne vrste na drugu u divljini – čimpanze su promatrane dok su ubijale gorile po prvi puta 2019. godine.

  – Vjerovatno nije nenormalno za životinje da ponekad iznenade naša očekivanja i jedu neočekivane stvari koje mogu biti samo izolirani slučaj. Moramo pokušati izbjeći sve te pretpostavke o tome šta će sve životinje učiniti. To prikazuje snagu opservacije, samo gledajući što životinje rade možemo svjedočiti potpuno neočekivanim stvarima – stvarima koje ne bismo otkrili namjerno promatrajući. To mora biti igrom slučaja, veli Gerlach.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,