Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako rashladiti psa tokom vrućih dana, objašnjava veterinarka

Preuzmite sliku

BiH je zahvatio toplotni talas, a dok se svi pitamo kako da se rashladimo, možda zaboravljamo da nismo jedini kojima je vruće.

Kućni ljubimci itekako ispaštaju zbog vrućine, a ovako ćete ih rashladiti!

Veterinarka Paola Boyden dala je najvažnije savjete kako rashladiti psa po vrućini, bilo da ste napolju ili unutra.

“Ako psa vodite napolje, mora da ima hladovinu i dovoljno svježe vode koju može da pije. Naravno, nipošto ne ostavljajte psa u automobilu, ni sa otvorenim prozorom ili uključenom klimom. Za šetnju sa psom, provjerite teren na koji planirate da idete, posebno ako je u pitanju asfalt, i poslužite se testom od pet sekundi. Prislonite šaku na tlo, ako vam je vrelo poslije pet sekundi, ni psu neće biti prijatno da tuda hoda šapicama”, rekla je ona.

Pas mora da ima svježu vodu za piće, kako bi mogao da pije čim osjeti žeđ. Možete psa rashladiti i tako što ćete mu krzno polivati malim količinama vode sobne temperature. Neki vlasnici pokušaju da psa pokriju mokrim peškirom, ali je to greška jer ne dozvoljava protok vazduha koji mu je potreban.

Simptomi toplotnog udara kod pasa su sljedeći:

Dahtanje

Teško disanje

Umor

Odbijanje igranja

Balavljenje

Povraćanje

Ako primijetite bilo koji od njih, pozovite veterinara jer je moguće da je pas u riziku od ozbiljnih komplikacija. Kod kućnih ljubimaca toplotni udar može da izazove gubitak svijesti, napade, povraćanje ili čak krvavu dijareju, a ako se ne tretira može biti fatalan, piše Mondo

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,