Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iznenadićete se: Znate li koja rasa pasa najčešće grize?

Preuzmite sliku

Iako u kategoriju najopasnijih pasa ljudi obično svrstavaju pitbul terijere, staforde, vučjake i dobermane, istraživanje osiguravajuće kompanije “Animal friends” je pokazalo da su retriveri najčešće odgovorni za ujede.

Britanska kuća koja se bavi osiguranjem kućnih ljubimaca je objavila da su kod čak 35 posto svih prijavljenih ujeda krivci omiljeni porodični psi labrador retriveri. I scenario napada je u velikom broju slučajeva sličan – psi se otrgnu vlasnicima ili prolete pored njih u dvorištu, a najčešće žrtve su, vjerovali ili ne, zaista poštari. Iza retrivera su njemački ovčari, zatim bul terijeri, koliji i labradori. Istovremeno, britanska Kraljevska pošta je objavila da je u 2015. godini zabilježeno 2.600 napada pasa na njene radnike širom zemlje.

“Najbolje za poštare je da se sprijatelje sa psima, zato neki od njih uvijek nose poslastice sa sobom. Kada se jednom sprijatelje, ostaju prijatelji do kraja života. Kada se kaže da psi osjećaju strah, to je sigurno istina, oni vide kako se krećemo. Psi su veoma dobri u procjenama i sve pamte, zato je najbolji savjet da od njih ne pravimo neprijatelje”, kaže životinjski psiholog Roger Mugford, koji je radio na ovom istraživanju. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,