Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto mačke više vole piti vodu iz česme, nego iz posude

Preuzmite sliku

Popularno

Mnoge mačke vole piti vodu iz česme i izbjegavaju vodu koju im vlasnici ostave u zdjelici. Zbog čega je to tako?

Iako su mačke odlični lovci, one postaju gotovo slijepe kada je ispred njih stajaća voda. Neka istraživanja tvrde da moraju šapama dodirnuti vodu kako bi je pokrenule i lakše uočile. Mačke lakše vide vodu koja teče iz česme, a pomaže im i njezin zvuk.

Vlasnici uglavnom stavljaju posudice za vodu što bliže zidu kako im ne bi smetale dok hodaju, no to mačkama ne odgovara.

Kada mačku “natjerate” da okrene leđa ostatku sobe, ona se osjeća ranjivo, jer joj instinkt govori da je izložena opasnosti. Također, mačke instinktivno pretpostavljaju da voda koja je stajala nije dobra za piće, odnosno da može biti zagađena.

Stajaću vodu su posebno izbjegavale u davnim vremenima, kada ljudi nisu dozvoljavali ljubimcima da spavaju u kući pa su mačke boravile vani. Neke mačke su naročito izbirljive u hrani i piću pa preferiraju vodu iz česme zato što je hladnija i ima bolji okus, a određene vrste mačaka, kao što su bengalska i maine coon mačka, vole se igrati vodom pa samim tim preferiraju onu iz česme. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,