Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dva mladića zaljubljenika u pse otvorila prvi i jedini hotel za pse u Prištini (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Arbenor i Dardan, dva mladića zaljubljenika u pse, odlučila su da se osim za svoja dva ljubimca, brinu i za mnoge druge pse u okviru hotela i dnevnog pansiona “Prishtina Dogs”.

Arbenorov pas je labrador po imenu Bruks, dok se Dardanov pas malinoa (belgijski ovčar) zove Klay. Arbenor Pacolli kaže da je na ideju da otvori hotel za pse došao pre dve godine kada je postao vlasnik Bruksa. Još tada je shvatio da kod ljudi, vlasnika pasa, postoji potreba da imaju mesto gde bi svoje ljubimce mogli da ostave ili na čuvanje tokom dana ili na baznu obuku.

“Postoje hoteli u kojima psi samo borave i eventualno imaju kratku šetnju, ali nema hotela ili dnevnog boravka u kojima se psi šetaju onoliko koliko im je potrebno, kao što ih mi šetamo po dva sata ujutru, pa poslepodne i uveče”, kaže Arbenor.

– Cilj sreća i vlasnika i pasa

On napominje da je moto “Prishtina Dogsa”  “samo umoran pas je srećan pas” i da zato psi koji su kod njih srećno mašu repom, a njihovi vlasnici se radosno smeše. Dardan i Arbenor ističu da im je prioritet najbolja moguća briga o psima u vreme kada su njihova vlasnici zauzeti i ne mogu im posvetiti pažnju.

Dardan Termkolli priča da je zajedno sa Arbenorom otvorio hotel za pse s ciljem da stvore siguran i zdrav ambijent za pse, ambijent za rekreaciju koji ispunjava njihove potrebe. Dardan je već imao iskustva jer je ranije bio suvlasnik jednog hotela za pse, ali ga je napustio zato što uslovi u kojima se radilo nisu bili odgovarajući.

On objašnjava da su psi socijalna bića i da imaju stalnu potrebu da se druže sa drugim psima i sa ljudima. Posebno je važno, dodaje Dardan, za štenad da nauče da se igraju i da se druže na pravilan način sa drugim kučićima.

U hotelu “Prishtina Dogs” psi su pod stalnim nadzorom osoblja, kako u zatvorenom prostoru, tako i tokom šetnje. Njihov dan počinje u 7:30 ujutru prvom šetnjom u Taukbašči, gde je hotel i smešten, u trajanju i do dva sata u zavisnosti od broja pasa i njihove enrgije. Negde oko 10 sati svi se vraćaju u hotel i nakon pola sata odmora poslužuju se hranom i vodom. Potom je vreme za spavanje u trajanju dva, do dva i po sata. Oko 13 sati kreće igra po velikom dvorištu površine 11 ari.

Dardan i Arbenor objašnjavaju da se posle podne obavljaju i pojedinačni treninzi sa psima, a potom se oko 17 sati ponovo ide u dvosatnu šetnju. Nakon večere većina ide se na spavanje, mada ima i onih energičnih, kojima je i uveče oko 23 sata potrebna kraća šetnja za vršenje fizioloških potreba.

– Sve više kućnih ljubimaca na Kosovu

Na pitanje šta sve uče pse tokom obuke, Arbenor odgovara da se više radi na njihovom ponašanju.

“Kad kažemo ponašanje, za one koji su sada kupili pse, a mnogo je povećan broj na Kosovu, mislimo na ponašanje da se pas ne vuče, na komande sedi, lezi, čekaj, to je osnovno. Smatram da svaki pas to treba da zna”, objašnjava Arbenor i dodaje da im nije primarna cena i da se o tome ne diskutuje, već da žele da vlasniku objasne šta on posle treba da radi sa psom.

Tokom posete hotelu, ekipa Anadolu Agency je videla mnogo različitih vrsta pasa, koji se zajedno igraju.

“Ideja je da se psi socijaliziraju među sobom, da budu blizu jedni drugima i da se ne diraju. Ukoliko nije socijaliziran, odvojimo ga ili stavimo u boks ili ih uveče vežemo, zbog njihove bezbednosti. Znači, socijalizovane pse ostavljamo slobodne, dok one koji su agresivni ostavljamo odvojeno, dok se ne socijaliziraju za pet ili nedelju dana. Oni se jako brzo socijaliziraju zato što izlazimo, šetamo”, kaže Dardan.

On ističe da je za pse jako važan režim života, dakle raspored spavanja, hranjenja, obavljanja fizioloških potreba i igre kako bi pas bio srećan.

– Psi slični ljudima

“Slično ljudima, zar ne?”, komentariše Arbenor.

Pravila hotela nalažu i da se psi pre dolaska kontrolišu kod veterinara, jer se samo zdravi primaju.

“Ukoliko je pas bolestan, ne primamo ga. Primeti se to na osnovu raspoloženja, nedostaje im aktivnosti… Merimo i temperaturu psima, a to znamo iako nismo veterinari. Uglavnom svaki pas ima svog veterinara, kontaktiramo ih ukoliko primetimo da nešto nije uredu, ne jede ili ne pije, onda ih vodimo kod veterinara”, kaže Dardan.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,