Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Drevna pasmina: U Holandiji počeo uzgoj Bosanskog brdskog konja

Preuzmite sliku

Popularno

Nakon što je tim eksperata iz Australije, Holandije i Slovenije otkrio da bosanski brdski konj posjeduje osobine drevnih pasmina, dvije članice ekspertnog tima iz Holandije istog su trenutka odlučile da počnu s uzgojem te pasmine u Holandiji. Iz Slovenije su odvele šest konja, a imaju namjeru taj broj povećati.

– Iako nisam imao namjeru prodavati konje jer mi se broj (koji sam imao) uklapao u moj uzgojni program, na insistiranje Zefanje Vermeulen i Tanje de Bode morao sam im dati dvije rasplodne kobile, jednog pastuhića i jedno žensko ždrijebe, više nismo mogli naći ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj. Međutim to je za njih bilo nedovoljno pa su kupile i dva kastrata od slovenačkih uzgajivača. Sve konje su odmah odvezle u Holandiju – rekao je Anton Dolinšek predsjednik međunarodnog udruženja i vlasnik ergele “Planido”.

Vlasnik ergele “Žiga” i predsjednik Upravnog odbora Udruženja Enver Žiga kaže da se tako polako povećava broj država u kojima se uzgaja bosanski brdski konj, što je ohrabrujuće s obzirom na činjenicu da je ta izuzetno vrijedna pasmina bila praktično pred nestankom.

– Iako su ovo sve relativno mali koraci naprijed sa stanovišta nas nekolicine koji se uporno borimo da sačuvamo pasminu, to su veliki pomaci koji bi u konačnici mogli imati pozitivan ishod – kaže.

Dodaje „nama je 2017. godina bila uspješna“.

– Osim toga što smo značajno povećali brojnost pasmine, u Federaciji smo dobili dvije nove manje ergele i dva nova perspektivna uzgajivača, objavili smo Drugu Matičnu knjigu BBK, pohranili smo genetički materijal na Veterinarskom fakultetu u Ljubljani, a prvi put su uzgajivači bosanskog brdskog konja uvršteni u plan Federalnog ministarstva poljoprivrede za poticaje. Iako su ta sredstva skromna nama je važno da smo prepoznati kao neko čiji rad zavrjeđuje pažnju – kazao je.

Društvo za spas bosanskog brdskog konja uime Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja navodi da se u 2018. godini očekuje dalje povećanje brojnosti pasmine, a planirano je održavanje i dva naučna skupa na kojima bi trebalo da budu prisutni uzgajivači i ljubitelji bosanskog brdskog konja iz svih država u kojima se trenutno uzgaja.

– Imamo sreću da je naš predsjednik Uzgojne komisije prof. dr. Matjaž Mesarić uključen u sve poslove Udruženja. On to radi s velikom ljubavi a velika je podrška i u praktičnom i naučnom radu. Zajedničkim radom uspjeli smo da značajno smanjimo koeficijent uzgoja u srodstvu što je uvijek problem kod male populacije. Također, uspjeli smo da sačuvamo obje stare linije pastuha i uvedemo dvije nove, dok smo kod rasplodnih kobila sačuvali sve stare rodove i uveli osam novih rodova. Vrlo je značajno i to da se povećava interes za bosanskog brdskog konja pa s pravom očekujemo dalji napredak u 2018. godini – ističe se u saopćenju za javnost. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,