Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li znate šta vam pas pokušava reći kad vas dodiruje svojim šapama?

Preuzmite sliku

Psi nam mogu puno toga reći svojim govorom tijela. Ako si se ikad pitala zašto te tvoj ljubimac s vremena na vrijeme dodiruje svojim šapicama, ispada da postoji nekoliko mogućih objašnjenja onoga šta ti ovom gestom pokušava reći.

“Psi koriste svoje šape za komunikaciju”, napisala je Rebecca Forrest, trenerica terapijskih pasa na stranici The Dog Clinic.

 • Ona je dodala da je potrebno upotrijebiti neke kontekstualne tragove kako bismo shvatili šta nam tačno pas pokušava reći. Jedan od mogućih objašnjenja je da pas traži tvoju pažnju.

  “Psi cvjetaju u ljudskom druženju. Odgojili smo ih na način da su ovisni o nama za sve – uključujući zabavu i društvenu interakciju – tako da nisu nimalo suptilni kada nam pokušavaju dati do znanja da se osjećaju zanemareno”, objasnila je trenerica, dodajući da su neki od razloga dodirivanja šapom i glad ili nesigurnost.

 • “Podignuta šapa na psećem jeziku može signalizirati da se vaš pas osjeća pod stresom”, nastavila je te istaknula da ako tvoj pas pokazuje druge znakove stresa, poput spljoštenih ušiju ili otvaranja usta, najbolje je ‘ostati pozitivna i odvratiti mu/joj pažnju od onoga o čemu razmišlja.

  Međutim, ima još jedno objašnjenje – definitivno najslađe od svih navedenih. Kada te pas dodiruje šapicama dok ga maziš – to bi mogao biti njegov način uzvraćanja ljubavi.

  “Stavljanjem svoje šape na čovjeka koji ga miluje, pas odgovara na razmjenjivanje nježnosti”, objašnjava trenerica. Razna istraživanja pokazala su da i ljudi i psi otpuštaju hormone sreće poput oksitocina tokom maženja, a pas ti svojom šapom uzvraća ljubav, odnosno pokušava ti reći da te voli, piše net.hr 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,