Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zaštitite se od sunčanice

Preuzmite sliku

Ukoliko tokom ljetnjih mjeseci morate duže vremena da boravite na suncu, obavezno nosite zaštitu za glavu. Kape, platneni ili slamnati šeširi širokog oboda, marame ili kačketi trebalo bi da budu obavezni dio garderobe uvijek kada izlazite napolje. To je, savjetuju ljekari, najbolji način da se zaštitite od sunčanice.

U ljetnjim mjesecima češće se javljaju i opekotine od sunca, alergije, trovanja hranom, dehidratacije, ujedi insekata i životinja, povrede, infekcije, prehlade. Ipak, stručnjaci posebnu pažnju skreću na sunčanicu, jer posljedice neumjerenog izlaganja glave suncu mogu da budu veoma opasne po zdravlje. Najosjetljivija su djeca i stariji od 65 godina.

Sunčanica nastaje kao posljedica direktnog dejstva sunčeve toplote na glavu, naročito na potiljak – objašnjava primarijus dr. Vesna Janjušević, specijalista opšte medicine. – Nesmotreno i nezaštićeno izlaganje sunčevoj toploti dovodi do povećanja temperature u glavi. Organizam reaguje tako što rashlađuje mozak upućivanjem veće količine hladne krvi u glavu, što dovodi do širenja krvnih sudova u mozgu i edema mozga.

Kao posljedica toga javit će se glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, a zatim i povišena tjelesna temperature, crvenilo lica. Koža je crvena, topla i suha. Osoba je uznemirena, ubrzanog disanja i pulsa. U težim slučajevima može da se javi i zujanje u ušima, problemi s vidom, malaksalost i gubitak svjesti. Simptomi sunčanice nastaju u prvih 24 sata nakon dužeg zadržavanja na suncu.

Osobu koja je dobila sunčanicu trebalo bi odmah smjestiti u hladovinu, u poluležeći položaj, raskomotiti je i rashladiti laganim polivanjem vodom i stavljanjem hladnih obloga ili kesica sa ledom na potiljak i glavu – savetuje dr. Janjušević. – Neophodno je davanje i hladnih, ne ledenih napitaka, ali ne kafe, niti alkohola. U slučaju povišene tjelesne temperature sa hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura vrati na normalu, odnosno ispod 38 stepeni Celzijusa.

U slučaju nesvjestice, pružite prvu pomoć hlađenjem tijela i glave – ali odmah pozovite i hitnu pomoć. U svakom slučaju, potrebno je što prije konsultovati se sa ljekarom. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,