Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Visoke i mršave djevojčice imaju veći rizik od ove “nevidljive” bolesti

Preuzmite sliku

Endometrioza je bolest koja, prema pojedinim podacima, trenutno zahvata gotovo 200 miliona žena diljem svijeta. Ona drastično smanjuje kvalitetu života iako je često gotovo nevidljiva.

Riječ je o bolesti koju karakterizira pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice. Poput jajnika, jajovoda, mokraćnog mjehura, rektuma, rodnice, itd.

Iako uzrokuje bol i neugodu, “skrivena” je i nema simptoma koje drugi ljudi vide pa mnogi, uglavnom oni koji je nisu osjetili na vlastitoj koži, ne shvaćaju ozbiljnost i posljedice ove bolesti. Upravo na to je nevjerovatno snažnom fotografijom upozorila irska muzičarka Ruth-Anne Cunningham koja se borila s mučnim stanjem četiri godine – i za to je vrijeme jedva mogla hodati ili napustiti kuću.

Nažalost, lijekari još uvijek ne znaju što uzrokuje endometriozu, ali 66-godišnje istraživanje došlo je do zanimljivih (i neočekivanih) rezultata. Studija objavljena u časopisu Annals of Human Biology prva je koja je otkrila povezanost između rizika od endometrioze i visine u djetinjstvu te indeksa tjelesne mase (BMI). Stručnjaci se nadaju kako će im ova saznanja pomoći u bržoj dijagnozi bolesti i početku liječenja, prenosi index.hr.

Nekoliko dosad utvrđenih čimbenika rizika za endometriozu uključuju menstruaciju koja počinje u ranoj dobi, kraće cikluse i porodičnu anamnezu bolesti.

No, ova studija je otišla korak dalje. Istraživači su proučavali težinu djeteta pri rođenju, BMI u djetinjstvu te visinu djeteta kako bi otkrili povećavaju li ovi faktori rizik od endometrioze. U istraživanju je sudjelovalo 171.362 djevojčica u dobi od sedam do 13 godina, rođenih u Danskoj između 1930. i 1996., a ono je započelo 1977. Završeno je u junu 2017. godine.

Rezultati su otkrili da su djevojčice s višim BMI-jem u djetinjstvu imale niži rizik od endometrioze, dok se kod viših djevojčica češće dijagnosticirala bolest. No, nije primijećena poveznica između težina pri rođenju i ove bolesti, navodi The Sun.

Stručnjaci smatraju da je objašnjenje estrogen koji je ključan za ubrzanje vertikalnog rasta koji se javlja tokom puberteta, a poznato je i da on potiče rast stanica endometrija.

“Ovi rezultati daju važan doprinos našem ograničenom razumijevanju endometrioze, istodobno naglašavajući koliko još moramo naučiti o biološkim procesima koji stoje iza njega”, zaključila je jedna od autorica studije dr. Jennifer Baker. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,